Glavni sastojci ovog osvježavajućeg sicilijanskog jela su patlidžan i celer. Kombinacija ta dva okusa jest ono što karakterizira ovo fino jelo, no ništa manje važne nisu niti masline i kapare, te ostali mediteranski sastojci. Caponata se može jesti topla, kao glavno jelo, predjelo ili prilog. Kada se ohladi, savršeno paše kao osvježavajući ručak u vrućim ljetnim danima
Sastojci:
kg patlidžana, 2 glavice luka, 500 g rajčice pelati, 600 g stabljike celera, 200 g crnih maslina, 3 žličice kapara, 50 g šećera, 100 ml octa, 1/2 žličice sušenih čili papričica, svježi bosiljak, maslinovo ulje
Priprema:
Patlidžane narežemo na manje kocke, stavimo u zdjelu, posolimo i ostavimo da odstoje otprilike pola sata. U veliku tavu dodamo dio ulja i nasjeckani luk i kratko pržimo, te ga nastavimo pirjati uz malo vode dok ne omekša. Zatim dodajemo pelati rajčice s tekućinom i pirjamo dok umak ne zgusne. Patlidžane isperemo toplom vodom, ocijedimo, osušimo kuhinjskom krpom i zajedno sa, na komadiće narezanim, stabljikama celera pržimo u zasebnoj tavi na preostalom ulju, pa i njih umiješamo u umak od rajčice. Odmah zatim dodamo iskoštene i narezane masline, oprane i ocijeđene kapare, posipamo šećerom, pa dodamo ocat i sjeckanu ljutu papričicu, izmiješamo i lagano pirjamo još pet minuta. Pred kraj kuhanja dodamo svježe sjeckani ili sušeni bosiljak.
www.crochef.com