Biftek se često poslužuje s nekom vrstom umaka, a jedan od omiljenih je i onaj od zelenog papra. A ako se već priprema, onda stvarno treba biti propisno papren. Zato biftek prvo ispečemo na mljevenom sušenom papru, a tek onda prelijemo spomenutim umakom od zelenog papra iz staklenke.
Sastojci 800 g junećeg bifteka (od sredine), žlica suhog zelenog papra u zrnu, 2 žlice zelenog papra iz staklenke, 50 ml konjaka, 200 ml mesnog temeljca, 150 g milerama, ulje, sol
Priprema: Zeleni papar u zrnu, ugrubo izmrvimo u mužaru i ravnomjerno rasporedimo po plitkom tanjuru. Od srednjeg dijela bifteka narežemo odreske debljine 4 cm i posolimo. Zatim svaki odrezak s obje strane nježno uvaljamo u izmrvljeni zeleni papar, premažemo uljem i stavimo peći na vruću tavu bez masnoće, sa svake strane četiri minute. Potom odreske premjestimo u prikladnu posudu, pokrijemo i stavimo na toplo mjesto. Na masnoću od prženja dodamo zeleni papar iz staklenke, kratko ga pržimo, prelijemo konjakom i usplamtimo (flambiramo). Kada se vatra ugasi, dodamo mesni temeljac, te miješajući po dnu posude pričekamo da zavrije. Zatim smanjimo vatru i umiješamo mileram. Odreske posložimo na tanjure i prelijemo umakom od zelenog papra.
www.crochef.com