Zapečeni grah ili kako bi Makedonci rekli gravče na tavče jedno je od najomiljenih načina priprave graha, a recept je preuzet s www.crochef.com
Vidi originalni članak
Potrebni sastojci:
400 g bijelog graha, 4 mesne kobasice, 2 glavice luka, 100 g slanine, žličica mljevene crvene paprike, žličica pirea od rajčice, 2 režnja češnjaka, žlica brašna, 2 suha feferona, 1,5 dl ulja, peršin
Priprema:
Grah očistimo, operemo i namočimo u hladnoj vodi preko noći. Namočeni grah ocijedimo i stavimo kuhati u čistu vodu. Kada voda zavri, grah kuhamo deset minuta i ocijedimo u cjedilu. Grah potom vratimo u lonac, dodamo lovorov list, sol, svježu vodu i ponovo kuhamo po prilici 45 minuta. Zatim grah ocijedimo tako da u zdjeli ostane malo tekućine od kuhanja. U tavi na vrućem ulju pržimo nasjeckani luk i na kockice narezanu slaninu dok luk ne omekša. Dodamo mljevenu crvenu papriku, koncentrat rajčice, nasjeckani češnjak i brašno, promiješamo te umiješamo kuhani grah s preostalom tekućinom od kuhanja i nasjeckani feferon. Tako pripremljen grah premjestimo u nauljenu vatrostalnu posudu, a odozgo utisnemo kobasice. Sve zajedno pospemo nasjeckanim peršinom, prelijemo s malo ulja i stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 220 °C po prilici 25 min.
Crochef
Idi na 24sata
400 g bijelog graha, 4 mesne kobasice, 2 glavice luka, 100 g slanine, žličica mljevene crvene paprike, žličica pirea od rajčice, 2 režnja češnjaka, žlica brašna, 2 suha feferona, 1,5 dl ulja, peršin
Priprema:
Grah očistimo, operemo i namočimo u hladnoj vodi preko noći. Namočeni grah ocijedimo i stavimo kuhati u čistu vodu. Kada voda zavri, grah kuhamo deset minuta i ocijedimo u cjedilu. Grah potom vratimo u lonac, dodamo lovorov list, sol, svježu vodu i ponovo kuhamo po prilici 45 minuta. Zatim grah ocijedimo tako da u zdjeli ostane malo tekućine od kuhanja. U tavi na vrućem ulju pržimo nasjeckani luk i na kockice narezanu slaninu dok luk ne omekša. Dodamo mljevenu crvenu papriku, koncentrat rajčice, nasjeckani češnjak i brašno, promiješamo te umiješamo kuhani grah s preostalom tekućinom od kuhanja i nasjeckani feferon. Tako pripremljen grah premjestimo u nauljenu vatrostalnu posudu, a odozgo utisnemo kobasice. Sve zajedno pospemo nasjeckanim peršinom, prelijemo s malo ulja i stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na srednju razinu, na 220 °C po prilici 25 min.
Crochef