Čim vrijeme dopusti, uzmite listove vinove loze iiskušajte ovu varijantu sarmim, nakon čitave zime klasičnih. Recept ustupio kulinarski portal crochef
Vidi originalni članak
Sastojci: 20 listova vinove loze, 500 g mljevene teletine, glavica luka, 2 jaja, žlica sjeckanog peršina, 2 žlice sjeckanog kopra, 50 g riže, 200 ml umaka bešamel, 2 limuna, maslinovo ulje, sol i papar
Priprema: Odstranite peteljke listova, operete ih, stavite u vrelu posoljenu vodu i kuhate oko 2 min. Isperete ih pod mlazom hladne vode i ocijedite. U zdjelu stavite meso dodate sjeckani luk, žumanjak, sjeckani kopar i peršin, opranu i ocijeđenu rižu, začinite solju i paprom, te izmiješate. U zasebnoj zdjeli bjelanjke istučete čvrsti snijeg, te i njega umiješate u mesnu smjesu. Listove, vanjskom stranom prema dolje, raširite te svaki nadjenete žlicom smjese. Uvijete stranice i od dna lista prema vrhu, svaki list nježno savijete u sarmicu. Dno lonca prekrijete s nekoliko listova i na njih složite sarmice. Prelijete ih maslinovim uljem, ulijete vode da prekrije sastojke, a zadnji red opteretite plitkim tanjurom, da se sarmice za vrijeme kuhanja ne otvore. Lonac poklopite, a kada zavri, smanjite vatru i kuhate oko 50 min. Nekoliko minuta prije kraja u zdjelicu ulijete bešamel, dodate limunov sok, žutanjak i začinite, izmiješate pjenjačom te prelijete preko sarmica. Sve zajedno ostavite još 2-3 min na laganoj vatri, pazeći da ne zavri, te poslužite. www.crochef.com
Idi na 24sata
Priprema: Odstranite peteljke listova, operete ih, stavite u vrelu posoljenu vodu i kuhate oko 2 min. Isperete ih pod mlazom hladne vode i ocijedite. U zdjelu stavite meso dodate sjeckani luk, žumanjak, sjeckani kopar i peršin, opranu i ocijeđenu rižu, začinite solju i paprom, te izmiješate. U zasebnoj zdjeli bjelanjke istučete čvrsti snijeg, te i njega umiješate u mesnu smjesu. Listove, vanjskom stranom prema dolje, raširite te svaki nadjenete žlicom smjese. Uvijete stranice i od dna lista prema vrhu, svaki list nježno savijete u sarmicu. Dno lonca prekrijete s nekoliko listova i na njih složite sarmice. Prelijete ih maslinovim uljem, ulijete vode da prekrije sastojke, a zadnji red opteretite plitkim tanjurom, da se sarmice za vrijeme kuhanja ne otvore. Lonac poklopite, a kada zavri, smanjite vatru i kuhate oko 50 min. Nekoliko minuta prije kraja u zdjelicu ulijete bešamel, dodate limunov sok, žutanjak i začinite, izmiješate pjenjačom te prelijete preko sarmica. Sve zajedno ostavite još 2-3 min na laganoj vatri, pazeći da ne zavri, te poslužite. www.crochef.com