To je to što me zanima!

Pogledajte kako je bilo na Čvarakfestu, a tu su i recepti za pitu od čvaraka, juhu i pogačice

Na festivalu je bilo ukusnog čobanca, graha iz glinenog ćupa, kotlovine, kobasica i mnogih drugih specijaliteta. Organizirano je i natjecanje u topljenju čvaraka, a pobjednik dobiva titulu majstora čvaraka
Vidi originalni članak

Na sajamskoj livadi pored crkve Sv. Donata u Karancu organiziran je najmasniji, najslasniji i najveći sajam domaćih proizvođača u regiji posvećen baranjskim čvarcima. Tradicionalno se održava svake godine, zadnje subote u studenom. Zimski vašar je idealan događaj koji nudi proizvode gotovo 100 lokalnih proizvođača domaćih proizvoda, mahom baranjskih i slavonskih OPG-ovaca. 

POGLEDAJTE VIDEO:
Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Na ovom sajmu predstavljeni su poznati baranjski suhomesnati proizvodi (kulen, slanina, kobasica, šunka, čvarci, mast…), vino, rakija, sokovi, sirevi, kolači, med, pletene košare, suveniri, antikviteti i mnoge druge zanimljivosti.

Manifestacija je prvi puta održana 2009. godine, a od tada svake godine privlači sve veći broj posjetitelja i ljubitelja ove tradicionalne baranjske delicije. 

U NJIMA ĆETE UŽIVATI 10 recepata za slatka i slana jela od kestena: Rižoto, gulaš, špageti, kolači, palačinke...

Na Vašaru su gosti kušali i ukusni čobanac, grah iz glinenog ćupa, kotlovinu, pečene kobasice, šarana u rašljama, a mogli su popiti i vrhunsko vino. Bilo je tu i domaće rakije pa su se gosti mogli okrijepiti prije ručka. 

U sklopu Zimskog vašara organizira se i 'ČvarakFest' – tradicionalni gastro doživljaj za sve ljubitelje specijaliteta iz špajze. Manifestacijom se gostima nastoji prikazati doživljaj tradicionalne baranjske svinjokolje (topljenje čvaraka, pripremanje kobasica i drugih specijaliteta). Na kraju se proglašava pobjednik koji osvaja titulu majstora čvaraka.

Pogledajte galeriju fotografija iz Karanca: 

Donosimo vam i nekoliko recepata za jela s čvarcima, da vas zagriju u ovim prohladnim danima:

Pita od čvaraka po receptu iz 1952. godine

U 'Knjizi za svaku ženu', koja je izdana davne 1952. godine u Hrvatskoj seljačkoj tiskari, pronašli smo zanimljiv recept za pitu koja se radi sa čvarcima i jabukama ili pekmezom.

Sastojci: 4 dl mljevenih čvaraka, 1 dl kiselog vrhnja, 2 dl sitnog šećera, 3 žumanjka, 2 do 3 velike žlice vina, 8 dl brašna prosijanog s malom žlicom soda bikarbone

Priprema: Čvarci se umiješaju pjenasto pa im se dodaju žumanjci, šećer i vrhnje, a na kraju brašno. Zamijesi se tijesto i pusti da stoji pola sata. Potom se razreže u dva dijela, razvalja, stavi u protvan i puni jabukama ili pekmezom pa prekrije drugim dijelom tijesta.  U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peče i koliko dugo, ali kako se radi o piti, pecite je oko pola sata na 180 do 200 stupnjeva. Pita je gotova kada dobije lijepu boju.

Savjet: Jabuke možete naribati pa pomiješati sa malo cimeta i šećera, a ako se odlučite za pekmez, onaj od šljiva je odličan izbor.

FINA JELA 'NA ŽLICU' Ova jela će vas okrijepiti zimi: 5 finih recepata iz bakine kuhinje

Dvobojna juha s čvarcima

Sastojci: 1 kg kopriva, 0,5 kg mrkve, 2 ljutike, 1 l pilećeg temeljca, 10 dag maslaca, sol, papar, maslinovo ulje, čvarci od crne slavonske svinje, čvarci, žličica škroba od riže

Priprema: Listove koprive operite i blanširajte te procijedite. Utisnite ljutiku i pirjajte je na maslacu. Dodajte prstohvat šećera. Kad se karamelizira, dodajte koprivu i podlijte temeljcem. Izblendajte. Vratite je u lonac i dodajte rižin škrob. Začinite solju i paprom. Mrkvu skuhajte u pilećem temeljcu pa je stavite u blender. Dodajte maslac i postupno dodajte temeljac do željene gustoće. Servirajte kao na slici i dodajte čvarke u juhu od mrkve.

NEOBIČAN RECEPT Na tragu 'street fooda' iz Indije: Zdrava salata s klicama mungo graha i umakom od - datulja

Pogačice s čvarcima

Sastojci: 500 g glatkog brašna, 250 g čvaraka,2 jaja, 1/2 kocke svježeg kvasca,0.2 dl mlijeka, 100 g masti, sol,papar, 100 ml bijelog vina

Priprema: U zdjelu stavite brašno, jaja, kvasac, sol, papar i vino. Potom zamijesite tijesto te dodajte mljevene čvarke. Izmiješajte i ostavite 30 minuta na sobnoj temperaturi. Tijesto razvaljajte i premažite s mašću te ga preklopite. Posložite ih na lim na koji ste stavili papir za pečenje i pecite 25 minuta na 200°C.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 3

  • simonairena 27.11.2021.

    mmmmmm sve bi to rado probala i jela😋😋

  • citoo 27.11.2021.

    Ne vidim,Nista lose da 1kg cvaraka bude skuplji nego li sam bakalar.10 puta ga je teze proizvesti nego li i jednu ribu a ne samo bakalar. Puna podrska Poljoprivrednicima da bude 50€ kg minimalno.

  • MOC JE U ZNANJU 27.11.2021.

    Volim čvarke i to one kao duvan . :-)))

Komentiraj...
Vidi sve komentare