Kako ih odabrati?
Započnite s bojom. Zelena je najčešća, ljubičasta najrjeđa i dok je bijela cijenjena u Europi, ima najviše vlakana. Pronaći ćete i razne debljine. Mršave, koje nalikuju na tanke olovke, najbolje su sirove, cijele za crudités ili izrezane u salatama. Kod nas su posebno cijenjene divlje tanke šparoge, ali postoje i one mesnatije, debljine oko centimetra.
POGLEDAJTE VIDEO:
Kako ih skladištiti?
Šparoge mogu stajati nekoliko dana umotane u vlažni papirnati ili platneni ručnik u ladici hladnjaka. Stabljike možete stavite i u hladnjak u posudu s oko dva centimetra vode na dnu.
Kako ih pripremiti?
Osim kod najtanjih šparoga, drvenasti kraj svake stabljike treba odlomiti tamo gdje se prirodno slome. Ako planirate šparoge narezati na komade za kuhanje ili ih kuhati i pasirati za juhu ili umak, nema potrebe da ih prethodno ogulite. Međutim, za ostala jela treba oljuštiti sve osim gornje četvrtine. Uobičajeni alat za guljenje povrća sasvim je dovoljan za taj posao.
Da biste skuhali šparoge, jednostavno ih položite ravno u lonac i prekrijte vodom. Za kuhanje na pari, visoke, uske posude držat će šparoge uspravno, ali nećete pogriješiti niti ako imate dovoljno veliku posudu da ih položite. Debele stabljike treba temeljitije kuhati.
Kako ih poslužiti?
Postoji čitav niz specijaliziranih posuda i alata namijenjenih samo šparogama, ali ako ih nemate, nitko neće primijetiti.
Nekada se za šparoge govorilo da se jedu prstima, ali to ovisi o pripremi.
Ako ih umačete u neki umak, poželjno bi bilo koristiti vilicu, a ukoliko pak radite pire ili juhu, trebat će vam žlica, piše NY Times.
5 recepata za moćne šparoge
Šparoge će zasjati već uz malo soli, papra i maslinova ulja. Budući da su vrlo aromatične, nisu im potrebni jaki začini. Njihov okus do izražaja najbolje dolazi u jednostavnim jelima poput kajgane, tj. fritaje. Dovoljno ih je kratko propirjati na maslinovu ulju i preliti razmućenim jajima. Sladokusci mogu ubaciti i malo pršuta, domaće kobasice, očišćenih škampa ili čak naribanih tartufa.
EGZOTIČNA SALATA OD ŽITARICA I BADEMA
Sastojci: 300 g dinkela (ili pšenice), 300 g kus-kusa (ili riže), 500 g šparoga, maslinovo ulje, šalica prženih badema, 150 g kozjeg feta sira, 1/4 šalice maslinova ulja, 1 žlica bučina ulja, sol
Priprema: Skuhajte dinkel ili pšenicu s trostrukom količinom vode. Kus-kus kuhajte nekoliko minuta na pari. Šparoge narežite na veće komade i propirjajte na maslinovom ulju 1-2 minute. Pomiješajte sa žitaricama, dodajte bademe, kozji sir, sok od limuna, ulje, sol i papar. Dobro promiješajte i stavite u hladnjaki.
IZDAŠNA KREM-JUHA S MAJČINOM DUŠICOM
Sastojci: 400 g šparoga, 1 veliki luk, 3 žlice maslaca, 5 šalica pilećeg temeljca, prstohvat majčine dušice, 100 ml vrhnja, 1 žlica vermuta, sol, papar
Priprema: Odrežite vrhove šparoga, prepolovite ih po dužini i ostavite za ukras. Sjeckani luk propirjajte na maslacu, dodajte nasjeckane šparoge, sol i papar te pirjajte pet min. Dodajte temeljac i majčinu dušicu te kuhajte 20 min. Propasirajte, vratite u posudu, dodajte vrhnje i vermut. Posolite i popaprite, dodajte vrhove šparoga i kuhajte još četiri min.
PEČENE ŠPAROGE U UMAKU HOLLANDAISE
Sastojci: 750 g šparoga, 3 žlice maslinova ulja, sol i crni papar, 50 ml majoneze, 15 ml zelenog pesta, 75 g sitno nasjeckanih pinjola ili pistacija, 1 češanj češnjaka (nasjeckan).
Priprema: premažite lim za pečenje maslinovim uljem, u njega poslažite očišćene šparoge i polijte ih maslinovim uljem. Pokrijte aluminijskom folijom i pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 200 C 20-25 minuta. Pomiješajte majonezu, pesto, pinjole i češnjak te prelijte preko pečenih šparoga.
QUICHE OD SVJEŽEG SIRA I ŠPAROGA
Sastojci: 700 g šparoga, 2,5 šalice svježeg sira, 100 g mozzarelle ili gaude, 1 mladi luk, svežanj svježega kopra ili peršina, 1 jaje, 3 bjelanjka, 1 žličica senfa, 2 žličice ribanog parmezana
Priprema: Uljem premažite okrugli lim. Šparoge prepolovite i kuhajte ih na pari dok ne omekšaju, oko pet minuta. Ohladite ih i nasjeckajte. U mikseru promiješajte svježi sir, mozzarellu, sjeckani luk, sjeckani kopar, jaje, bjelanjke i senf. Umiješajte šparoge. Ulijte u lim, pospite parmezanom i pecite 1 sat na 150 C.
RIŽOTO SA ŠKAMPIMA I BIJELIM VINOM
Sastojci: litra pilećeg temeljca, 150 g očišćenih škampi, pola luka, 30 g maslaca, 180 g riže, 100 ml suhog bijelog vina, 6 šparoga, sok pola limuna, peršinovo lišće za ukras
Priprema: Rastopite maslac s malo maslinova ulja. Kratko propirjajte nasjeckani luk i dodajte rižu. Promiješajte i ulijte bijelo vino. Kad se tekućina gotovo upije, postupno dolijevajte temeljac. Nakon 15 minuta dodajte šparoge, škampe i limun pa kuhajte dok se tekućina ne upije.