Na današnji dan slavi se jedan od omiljenih deserata - kolač od mrkve. Mnogi povjesničari vjeruju da je kolač nastao u srednjem vijeku kad su šećer i drugi zaslađivači bili rijetki, a mrkva se koristila kao zamjena.
POGLEDAJTE VIDEO Zanimljivosti o cheesecakeu:
Najraniji poznati recept za tortu od mrkve može se pronaći u francuskoj kuharici objavljenoj 1827. Ako volite mrkvu, onda je danas idealan dan da pripremite ovaj kolač, a možete napraviti i zdraviju verziju te bez grižnje savjesti uživati u desertu.
Recept za kolač od mrkve
Sastojci:
Za biskvit:
- 200 g sitno ribane mrkve
- 100 g mljevenih oraha
- 120 g brašna
- 3 jaja
- 100 g smeđeg šećera
- žličica cimeta
- prstohvat mljevenog klinčića
- dva prstohvata muškatnog oraščića
- 1 prašak za pecivo
- 100 ml ulja
Za kremu:
- 250 g krem sira
- 50 g maslaca sobne temperature
- 4 žlice kiselog vrhnja
- 80 g šećera u prahu
- žličica ekstrakta vanilije
- sok jedne naranče
- naribana korica naranče
Priprema:
Biskvit: Pomiješajte sve suhe sastojke u jednoj posudi, a u drugoj pjenasto umutite jaja sa šećerom pa u to dodajte ulje. Lagano miksajte, a potom umiješajte suhe sastojke i mrkvu. Izlijte u okrugli kalup za tortu koji ste prethodno premazali maslacem i posipali brašnom. Pecite na 170 stupnjeva 30 do 40 minuta. Učini li vam se da biskvit prerano počinje po vrhu dobivati tamnu boju, prekrijte ga papirom za pečenje.
Krema: Maslac izmiksajte sa šećerom u prahu tako da dobijete finu smjesu pa u to dodajte sve ostale sastojke.
Kad se biskvit ohladi, maknite ga iz kalupa i premažite kremom. Na kraju kolač ukrasite sa malo sitno ribane mrkve.