Uz svježe začinsko bilje i limunov sok, plodovi mora “traže” vrlo malo soli, a pripremljene na buzaru ne treba ni soliti jer su slanost “ukrali” iz morske vode. Za zgušnjavanje složenijih jela poput umaka, juha, ali i koktela od morskih plodova koristite riblji temeljac ili vodu u kojoj ste ih kuhali. Pripremom plodova mora na buzaru istaknut ćete njihovu prirodnu aromu, ali i njihov miris. Ovisno o tome dodajete li rajčicu, buzara može biti bijela ili crvena. Uz dodatak maslinovog ulja, peršina, krušnih mrvica, bijelog ili crnog vina te češnjaka, tradicionalna mediteranska buzara u novijoj kulinarskoj varijanti sadrži i luk.
Kvarnerski škampi na buzaru
Sastojci: kg škampa, dl maslinova ulja, 6 režnjeva češnjaka, peršin, 25 dag rajčice, 5 dag krušnih mrvica, lovorov list, 4dl bijelog vina, sol i papar
Priprema: Sitno isjeckajte češnjak i peršin te popržite na maslinovu ulju zajedno s mrvicama. Dodajte škampe te sve prelijte s 2 dl bijelog vina i pirjajte petnaestak minuta. Dodajte oguljenu i narezanu rajčicu, lovorov list, posolite i popaprite. Kuhajte na laganoj vatri oko pola sata, dolijevajući povremeno vino. Kad se napravi umak, skinite s vatre i poslužite.
Morska juha od dagnji i povrća
Sastojci: 80 dag dagnji, 5 dag mrkve, 3 dag luka, 2 dag celera, 2 dl umaka od rajčice, 4 dag maslaca, 2 dag parmezana, žlica brašna, peršinov list, limunov sok, dl bijelog vina
Priprema: Mrkvu, luk, celer i peršin narežite na kockice i kuhajte u vodi. Kad je napola kuhano, dodajte dagnje i kuhajte dok se ne otvore. Nakon što se otvore, školjke izvadite, a juhu procijedite. Brašno popržite na maslacu te dodajte juhu, očišćene dagnje i umak od rajčice te začinite paprom i limunovim sokom.
Popečci od hobotnice, češnjaka i krumpira
Sastojci: 2,5 kg hobotnice, žlica octa, vezica peršina, 3 češnja češnjaka, kruh, 4 jaja, krušne mrvice, 75 dag krumpira, 4 paprike
Priprema: Hobotnicu kuhajte oko sat i pol u vodi u koju ste dodali ocat. Sameljite je nakon hlađenja te umiješajte peršin, češnjak i žumanjke. Posolite i popaprite. Smjesu oblikujte u popečke veličine 7 do 8 cm. Uvaljajte ih u mrvice i popecite na ulju. Skuhajte i ohladite krumpir. Papriku ispecite u pećnici i izrežite na trake pa pomiješajte s krumpirom. Posolite i popaprite te poslužite kao prilog uz popečke.
Rižoto od kozica, dagnji i šafrana
Sastojci: 1/2 kg kozica, 1/2 kg dagnji, šalica riže, dl bijelog vina, crveni luk, češanj češnjaka, dl pasirane rajčice,
1/2 l ribljeg temeljca, 3 žlice maslinovog ulja, peršin
Priprema: Rižu skuhajte posebno prema uputama na pakiranju. Na maslinovom ulju popržite sitno sjeckani luk i češnjak, dodajte kozice i dagnje te pirjajte dok ne puste vodu. Kad voda ispari dodajte decilitar bijelog vina i pirjajte oko 5 minuta dok alkohol ne ispari. Umiješajte sok od rajčice, začinite paprom i kosanim peršinom. Pomiješajte školjke s rižom te kratko prokuhajte.
Jadranski koktel od škampa
Sastojci: 24 velika škampa, stručak lista celera, mrkva, glavica luka, celer, glavica zelene salate, 2 žumanjka, limun, čaša bijelog vina, žlica kečapa, 3 dl maslinova ulja
Priprema: Umutite žumanjke s malo soli i papra te nekoliko kapi limuna. Dodajte žličicu ulja i miješajte dok se ne zgusne. Nastavite dodavati ulje u tankome mlazu. Razblažite majonezu čašicom brendija i začinite kečapom. Dodajte u posudu u koju ste ulili bijelo vino te stručak celera, mrkvu i luk. Sve kuhajte nekoliko minuta pa dodajte repove škampa. Kuhajte 10-ak minuta. Umiješajte u majonezu.