Najbolje jelo na svijetu korijene vuče još iz antičkog doba, kad su Feničani, Grci i Rimljani u brojnim prilikama blagovali plosnatu lepinju oplemenjenu mediteranskim začinskim biljem i češnjakom. U Italiji su pak lokalni pekari tanko razvaljano jednostavno tijesto koristili prvenstveno kako bi provjeravali temperaturu svojih pećnica.
Važna prekretnica u povijesnom razvoju pizze odigrala se dolaskom rajčice u Europu iz Južne Amerike 1522. Pizza je ubrzo zaživjela te je tijekom 17. i 18. stoljeća prehranjivala siromašne napuljske obitelji. U 18. stoljeću pizzi počinju dodavati i mozzarellu od bivoljeg mlijeka.
Najpoznatija vrsta, Margharita je nastala u gradu Napulju u 19. stoljeću, kada je lokalni pekar bio zadužen za pripremu hrane uoči posjete kraljevske lože. Proslaviti ovaj dan možete uz vesuvio za doručak, margaritu za ručak i slavonsku uvečer.