Sastojci:
za kore:
- 5 šalica sitnijih zobenih pahuljica
- pola šalice sjeckanih ili mljevenih oraha
- 1 šalica mlijeka
- 3 žlice vrhnja (ili po potrebi više)
- 100 g otopljenog maslaca
- 3 žlice meda
- ribana korica jednog limuna
- vanilin šećer
za nadjev:
- 5 do 6 velikih jabuka
- 2 žlice griza
- žličica cimeta
- prstohvat soli
- 3 žlice meda
- šaka grožđica (po želji)
- sok od limuna (ako su jabuke previše slatke)
Postupak:
Pomiješajte sve sastojke za kore, a ako vam se učini da je tijesto previše mokro dodajte još malo zobenih pahuljica. Ukoliko bude previše suho, ubacite još malo vrhnja ili mlijeka. Nakon toga podijelite smjesu u dva dijela i stavite nakratko u hladnjak.
Dok se tijesto hladi napravite nadjev. Naribajte jabuke pa ih pomiješajte sa svim ostalim sastojcima. Imate li domaće jabuke, nemojte ih guliti, šteta je, jer kora sadrži mnoštvo zdravih sastojaka.
Polovicu tijesta rasporedite u nauljeni protvan (utisnite prstima). Na to rasporedite nadjev i poravnajte pa stavite drugi sloj tijesta tako da trgate male komadiće i lagano otiskujete u nadjev.
Pecite kolač na 170 stupnjeva 30 do 40 minuta. Gotov je kad dobije lijepu rumenu boju po rubovima.
Napomene: Ovu pitu možete jesti i toplu, a u tom slučaju na posluženi komad stavite kuglicu sladoleda od vanilije. Ukoliko izbjegavate rafinirani bijeli šećer, tad na kolač umjesto sladoleda stavite žličicu grčkog jogurta i malo javorovog sirupa.
Također, ako ne jedete med, zamijenite ga nekim drugim zaslađivačem, na primjer, agavinim sirupom.
Dio jabuka možete zamijeniti sa malo šljiva, okusima se odlično slažu.
POGLEDAJTE VIDEO: DOM IZ BAJKE SA SLAVICOM DE JONG