To je to što me zanima!

Pita od čvaraka po receptu iz 1952. godine: Slatka varijanta

U 'Knjizi za svaku ženu', koja je izdana davne 1952. godine u Hrvatskoj seljačkoj tiskari, pronašli smo zanimljiv recept za pitu koja se radi sa čvarcima i jabukama ili pekmezom
Vidi originalni članak

Sastojci:

  • 4 dl mljevenih čvaraka
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • 2 dl sitnog šećera
  • 3 žumanjka
  • 2 do 3 velike žlice vina
  • 8 dl brašna prosijanog s malom žlicom soda bikarbone

Postupak:

Čvarci se umiješaju pjenasto pa im se dodaju žumanjci, šećer i vrhnje, a na kraju brašno. Zamijesi se tijesto i pusti da stoji pola sata. Potom se razreže u dva dijela, razvalja, stavi u protvan i puni jabukama ili pekmezom pa prekrije drugim dijelom tijesta.

ISPUNITE DOM MIRISOM KOLAČA Božićne slastice po receptima naših baka: Od orahnjače do breskvica, kiflica, medenjaka...

U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peče i koliko dugo, ali kako se radi o piti, pecite je oko pola sata na 180 do 200 stupnjeva. Pita je gotova kada dobije lijepu boju.

Savjet: Jabuke možete naribati pa pomiješati sa malo cimeta i šećera, a ako se odlučite za pekmez, onaj od šljiva je odličan izbor.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • 13.12.2020.

    slatki ne, samo slani.

  • octopuss 13.12.2020.

    Od mljevenih čvaraka jedino čvarkuše. Ovo sliči američkom silovanju purice sa marmeladom od borovnica, šećerom u kečapu, pečenom mesu sa marmeladom... Dajte se oslobodite tog terora u glavama. Engleska i Amerika jedu SMEĆE!

  • fraulein 13.12.2020.

    to je slicno kao sto sa salom rade salenjake, kiflice od sala s marmeladom

Komentiraj...
Vidi sve komentare