U 'Knjizi za svaku ženu', koja je izdana davne 1952. godine u Hrvatskoj seljačkoj tiskari, pronašli smo zanimljiv recept za pitu koja se radi sa čvarcima i jabukama ili pekmezom
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 4 dl mljevenih čvaraka
- 1 dl kiselog vrhnja
- 2 dl sitnog šećera
- 3 žumanjka
- 2 do 3 velike žlice vina
- 8 dl brašna prosijanog s malom žlicom soda bikarbone
Postupak:
Čvarci se umiješaju pjenasto pa im se dodaju žumanjci, šećer i vrhnje, a na kraju brašno. Zamijesi se tijesto i pusti da stoji pola sata. Potom se razreže u dva dijela, razvalja, stavi u protvan i puni jabukama ili pekmezom pa prekrije drugim dijelom tijesta.
U originalnom receptu ne piše na kojoj se temperaturi peče i koliko dugo, ali kako se radi o piti, pecite je oko pola sata na 180 do 200 stupnjeva. Pita je gotova kada dobije lijepu boju.
Savjet: Jabuke možete naribati pa pomiješati sa malo cimeta i šećera, a ako se odlučite za pekmez, onaj od šljiva je odličan izbor.