To je to što me zanima!

Piloti ne smiju imati bradu kad upravljaju avionom: Evo zašto

Putnicima je dopušteno da imaju bradu i brkove, ali od njih se neće tražiti da obavljaju aktivnosti koje troše energiju i ubrzavaju disanje - kao što se to očekuje od članova posade
Vidi originalni članak

Brade su zabranjene kod većine velikih zračnih prijevoznika, što znači da piloti moraju odustati od neurednog izgleda, barem kada su u kabini. Iako to nije službena politika koju provode sve zrakoplovne tvrtke, glasnogovornik FAA (Federal Aviation Administration ili Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo u Americi) je rekao da brada i brkovi mogu utjecati na sigurnost.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Nemamo nikakve propise o tome da piloti moraju biti svježe obrijani, ali mnoge zrakoplovne tvrtke imaju pravila koja zahtijevaju od pilota da nemaju bradu ili da imaju minimalnu bradu kako bi maske s kisikom dobro 'sjele' ako ih je potrebno staviti - objasnio je predstavnik FAA-e.

UČESTALI LETOVI Dobre vijesti za putnike: KLM i Air France najavili su dodatne letove tijekom ljetne sezone

- Zahtijevamo da maske s kisikom budu funkcionalne, a zrakoplovne tvrtke mogu zahtijevati da piloti budu glatko obrijani ili da imaju minimalnu bradu kako bi to osigurali - dodaje.

Na Delta Airlinesu, pilotima je zabranjeno imati bradu i brkove zbog maske s kisikom kako bi bolje prianjala, a American Airlines provodi sličnu politiku.

- Ne dopuštamo pilotima s bradom da budu u aktivnoj dužnosti. To je zapravo usmjereno na sigurnost. Sigurnost je jedna od najvažnijih stvari u našoj industriji - rekao je njihov glasnogovornik.

Zabrinutost oko brade u zraku potječe iz FAA, odnosno studije iz 1987. "Utjecaj brade na učinkovitost maske s kisikom", u kojoj se zaključuje da članovi posade neće moći brzo staviti masku s kisikom, niti će se ona "učinkovito zatvoriti", ako piloti imaju bradu.

IMAJU BITNU FUNKCIJU Znate li što znače mali trokutići u avionu, nisu kod svih sjedala

Putnicima je, naravno, dopušteno da imaju bradu, ali od njih se vjerojatno neće tražiti da obavljaju aktivnosti koje troše energiju i ubrzavaju disanje - kao što se to očekuje od članova posade, piše New York Post.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • dobri1312 28.06.2024.

    "što znači da piloti moraju odustati od neurednog izgleda" tko je ovo pisao mora da je bolesnik neki...

  • ucjena 21.06.2024.

    Pa da a stjuard, moraju biti obrijane

  • Palamudan 21.06.2024.

    Smiju li žene imati bradu?

Komentiraj...
Vidi sve komentare