Sastojci:
- 0,5 kg pilećeg filea, ali mogu i drugi dijelovi pileta (batak, zabatak, krilca)
- 2 dcl vrhnja za kuhanje
- 10 dkg šampinjona
- 1 glavica luka
- žličica soli
- 1/2 žličice papra
- 4 žlice maslinova ulja
- žlica peršina (može i suhog)
- 0,5 dcl bijelog vina
Priprema:
Filete pilećih prsa posolite i pospite paprom te ostavite sa strane. Luk nasjeckajte na sitne kockice, šampinjone narežite na ploške. U tavu na zagrijano ulje stavite peći pureće pileće filete i pecite ih na srednjoj vatri po tri minute sa svake strane (ukoliko radite ovo jelo sa batcima i zabatcima, tada je potrebno meso dulje termički obrađivati uz podlijevanje s vodom), a zatim ih izvadite iz tave.
U tavu u kojoj ste pekli filete zatim stavite nasjeckani luk i posolite ga, a kad omekša, dodajte na ploške narezane šampinjone. Kad šampinjoni omekšaju (10 minuta), u tavu dodajte vrhnje za kuhanje, bijelo vino, začinite peršinom i vratite piletinu.
Piletinu u umaku zatim kuhajte još 15 minuta na laganoj vatri, provjerite je li potrebno soli, a zatim poslužite uz salatu i prilog po želji, a to mogu biti pire krumpir, palenta, njoki, makaroni, riža..