Glavica luka, pile narezano na komade, nekoliko paprika, krumpir i začini dovoljni su za odličan pileći paprikaš. Dodate li i koji feferon te žličicu mljevene paprike, skuhat ćete ga prema izvornome mađarskom receptu. Tajna dobrog paprikaša je u duljini kuhanja: predugo će rezultirati odvajanjem mesa od kosti, a prekratko žilavom piletinom. Stoga paprikaš stalno treba imati “na oku”. Kao prilog najčešće se serviraju nokle, no nećete pogriješti poslužite li valjuške ili široke rezance.
Pripremate li ražnjiće, papriku režite na istu debljinu kao meso jer će u protivnom ostati sirova. Pri nabadanju na štapiće tik uz nju stavite komadić slanine kako bi je omekšala, ali i preuzela njen okus. No pirjate li papriku u woku, rezanjem na tanke trake bit će brže gotova te zadržati hrskavost, ali i vitamine
Ražnjići sa svinjetinom i paprikom
Sastojci: 5 dag svinjskog odreska, tanke ploške slanine, crvena i žuta paprika, tikvica. Marinada: 5 češnjeva češnjaka, glavica luka, 2 žličice papra, lovorov list, 1 dl ulja, 3 dl piva, žličica mljevene paprike
Priprema: Za marinadu pivo izmiješajte s uljem i začinima pa dodajte češnjak i luk. Meso narežite na kockice veličine oko 3 cm pa prelijte marinadom i postite da odstoji najmanje 1 sat. Papriku narežite na kockice, iste debljine kao i meso, a tikvicu na ploške. Nabadajte ih naizmjence s mesom i slaninom na štapiće. Ražnjiće pecite s obje strane oko 15 minuta.
Tortice s pilećom jetrom
Sastojci: 1/2 kg pileće jetre, 30 dag riže, 2 dl mlijeka, 2 crvene paprike, 1/2 glavice luka, 1 dl ulja, sol, papar
Priprema: Jetru namočite u mlijeku te ostavite da odstoji najmanje sat vremena. Ocijedite je, narežite te prepecite na ulju. Rižu skuhajte prema uputama. Na ostatku masnoće od jetre pirjajte luk i papriku. Dodajte procijeđenu rižu i sve dobro izmiješajte te začinite. Staklene posude ovlažite vodom pa ih napunite smjesom. Kratko ohladite.
Teleći odresci s paprikom
Sastojci: 4 teleća odreska, sol, papar, 1 dl ulja, žlica sezamovih sjemenki, crvena paprika, 2 češnja češnjaka, 2 žlice jabučnog octa, lovorov list
Priprema: Odreske istucite pa ih marinirajte u mješavini octa, limunova soka, 1/2 dl ulja i lovorova lista najmanje 1 sat. Papriku očistite i pecite na ulju dok ne omekša, posolite i prelijte uljem te sitno kosanim češnjakom. Meso pecite na grill tavi oko 10-ak minuta s jedne i druge strane. Poslužite uz papriku te prelijte njenim umakom.
Indijsko povrće s curryjem
Sastojci: 2 žličice curryja, 2 žlice sojina umaka, 1/2 glavice luka, 25 dag brokula, 20 dag šampinjona, 50 dag svinjetine, 3 žlice ulja, paprika, 3 žlice limunova soka
Meso posolite i popaprite te začinite curryjem i prepecite na ulju. Narezanu papriku pomiješajte s limunovim sokom, paprom i žlicom ulja. Sitno nasjeckajte luk i gljive, a brokulu blanširajte oko 2 minute. Sve povrće i gljive popržite na ulju, ali tako da ostane hrskavo. Umiješajte meso i sojin umak pa pirjajte još nekoliko minuta