Pile na marokanski način
Sastojci: 600 g pilećih zabataka, 3 žlice maslinova ulja, patlidžan, tikvica, luk, 2 češnja češnjaka, 1/4 šalice bijelog vina, 300 g pelata, 1/4 šalice zelenih maslina, 2 žlice kapara, 2 žlice vinskog octa, žličica šećera, 2 žlice peršina
POGLEDAJTE VIDEO:
Priprema: Na tavi ugrijte maslinovo ulje. Začinite meso s po pola žličice soli i papra. Prepržite piletinu na ulju 8-10 min s obiju strana. Izvadite iz tave i ostavite sa strane. U tavu dodajte narezan patlidžan i pržite ga pet min pa dodajte ostatak ulja s tikvicom, lukom i češnjakom.
Sve pržite pet min uz povremeno miješanje. Povećajte temperaturu i ulijte vino. Nakon toga dobro promiješajte i dodajte sve ostale sastojke, osim peršina. Dodajte piletinu i pustite da zavrije pa smanjite temperaturu i pustite da kuha 35-40 minuta.
Kokoš u umaku od bijelog vina
Sastojci: srednja kokoš, po stručak majčine dušice, origana i kadulje, 4 češnja češnjaka, šalica luka, 1/4 šalice crnog vina, 1/4 šalice maslinova ulja, 120 g maslaca, limun, žlica kapara, mladi luk, sol, papar, 1/2 šalice bijelog vina
Priprema: Ugrijte pećnicu na 200°C. U mužaru izmiješajte pola količine majčine dušice, kadulje, origana i češnjaka. Ulijte vino i ulje pa još promiješajte. Mješavinom istrljajte kokoš. Ostatak začina stavite unutar kokoši s četiri češnja češnjaka i lukom.
Pecite kokoš 45 minuta na 170°C. U manjoj tavi ugrijte žlicu maslaca. Nasjeckajte bijeli dio mladog luka i s kaparima prepržite u tavi. Ulijte bijelo vino i limunov sok pa kuhajte dok se tekućina ne smanji za pola. Ostatak maslaca dodajte u smjesu pa miješajte dok ne dobijete gusti umak. Dodajte zeleni dio luka i promiješajte. Prelijte umak preko kokoši i poslužite.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: