Bez obzira koliko imate godina, nikad nije kasno početi pravilno hraniti se, i to na način koji vam daje najbolju moguću šansu da spriječite pojavu demencije te da se svaki dan osjećate usredotočeno i oštro.
POGLEDAJTE VIDEO: Zdrave namirnice
- Kao nutricionistička psihijatrica, profesorica na medicini na Harvardu i autorica knjige 'Ovo je vaš mozak na hrani', proučavam kako naše crijevne bakterije mogu potaknuti metaboličke procese i upalu mozga koje utječu na pamćenje. Postojeća istraživanja ukazuju na to da bismo mogli smanjiti mogućnost demencije izbjegavanjem hrane koja može ugroziti crijevne bakterije i oslabiti pamćenje i fokus - piše autorica članka doktorica Uma Naidoo.
- Ovo je popis namirnica koje pokušavam izbjegavati ili smanjiti kako bih se borila protiv upala u organizmu i promicala zdravlje mozga, oštro razmišljanje i dobro donošenje odluka:
1. Dodani šećeri
Mozak koristi energiju u obliku glukoze, oblika šećera, za poticanje staničnih aktivnosti. Međutim, prehrana s visokim udjelom šećera može dovesti do viška glukoze u mozgu, što studije povezuju s problemima s pamćenjem i manjom plastičnošću hipokampusa - dijela mozga koji kontrolira pamćenje.
2. Pržena hrana
Kad je u pitanju zdravlje mozga, isplati se smanjiti količinu pržene hrane koju jedete. Zapravo, jedna studija koja je uključivala 18.080 ljudi otkrila je da je prehrana bogata prženom hranom povezana s nižim rezultatima u učenju i pamćenju.
Vjerojatni razlog: ovaj tip hrane uzrokuju upalu, koja može oštetiti krvne žile koje opskrbljuju mozak krvlju.
Druga studija je proučavala 715 ljudi i mjerila njihovu razinu depresije i mentalne otpornosti. Također je dokumentirala njihovu razinu konzumacije pržene hrane. Naravno, istraživači su otkrili da su oni koji su konzumirali više pržene hrane imali veću vjerojatnost da će tijekom života razviti depresiju.
3. Ugljikohidrati s visokim glikemijskim opterećenjem
Čak i ako hrana s visokim udjelom ugljikohidrata - na primjer, kruh, tjestenina i bilo što drugo napravljeno od rafiniranog brašna - nema slatki okus, vaše tijelo ju i dalje obrađuje na isti način kao šećer.
U 2018. znanstvenici su pokušali procijeniti koji ugljikohidrati, ako ih ima, su povezani s depresijom. Smislili su upitnik 'Indeks kvalitete ugljikohidrata' i dali ga ispitanicima, njih ukupno 15.546.
'Kvalitetniji' ugljikohidrati definirani su kao cjelovite žitarice, hrana bogata vlaknima i ona koja je nisko rangirana na glikemijskom indeksu (GI). Glikemijski indeks je mjera koliko se brzo hrana pretvara u glukozu kad se razgradi tijekom probave - što se hrana brže pretvara u glukozu u tijelu, to je viši njezin GI rang.
4. Alkohol
Archana Singh-Manoux, profesorica, istraživačica i ravnateljica na Francuskom institutu za zdravstvo i medicinska istraživanja, i njezini kolege pratili su 9087 ljudi tijekom 23 godine kako bi vidjeli kako je alkohol povezan s pojavom demencije.
2018. godine su objavili članak u British Medical Journalu u kojem su napisali da su ljudi koji su se potpuno suzdržavali od alkohola ili koji su konzumirali više od 14 pića tjedno imali veći rizik od demencije u usporedbi s ljudima koji su pili alkohol u umjerenim količinama.
Općenito, muškarci koji konzumiraju više od 14 pića tjedno ili više od četiri pića u jednom danu barem jednom mjesečno smatraju se teškim alkoholičarima, kao i žene koje piju više od sedam pića tjedno ili tri pića dnevno. Ali različiti ljudi (i njihov mozak) različito reagiraju na alkohol.
5. Nitrati
Nitrati se koriste kao konzervans i za poboljšanje boje u suhomesnatim proizvodima poput slanine, salame i kobasica, a mogu biti povezani s depresijom.
Jedna nedavna studija čak sugerira da nitrati mogu promijeniti crijevne bakterije na takav način da potaknu bipolarni poremećaj kod čovjeka, piše CNBC.
Ako jednostavno ne možete živjeti bez salama i kobasica, potražite one koje sadrže heljdino brašno, koje se koristi kao punilo. Heljdino brašno sadrži važne antioksidanse koji se mogu suprotstaviti nekim negativnim učincima ovog mesa na zdravlje.