U multipraktiku ili sa štapnim mikserom izmiješajte pola šalice kuhanog slanutka sa šalicom bundeve koju ste skuhali i narezali na kockice. Dodajte žličicu mljevenog češnjaka, žličicu svježe iscjeđenog soka od limuna, prstohvat crvene paprike, crnog papra i kima. Izradite u glatku smjesu za namaz i poslužite s vrućim toastom ili pečenim povrćem poput brokule i cvjetače.
|
Foto: Dreamstime
U malenom loncu pirjajte manju glavicu žutog luka i žlicu mljevenog češnjaka s dvije žličice mješavine začina. Nakon što luk omekša dodajte bundevu narezanu na kockice. Zalijte vodom tako da sve bude pokriveno i zakuhajte. Nakon što zavrije dodajte malo muškatnog oraščića i povrtni temeljac te kuhajte oko 15 minuta. Na kraju smjesu izmiksajte blenderom, a možete poslužiti s peršinom i kiselim vrhjem.
|
Foto: Dreamstime
U bledner stavite pola šalice kuhane bundeve narezane na kockice, dodajte šalicu nezaslađenog kokosovog mlijeka, žlicu maslaca i malo javorovog sirupa. Smoothie će biti slatkast i neodoljivo podsjećati na pitu od bundeve, piše <a href="http://www.foxnews.com/health/2014/10/07/5-healthy-ways-to-eat-pumpkin/">Fox News</a>.
|
Foto: Fotolia
Bundevu očistite i narežite na manje komadiće te stavite u tavu s malo ulja. Pirjajte na niskoj temperaturi i u međuvremenu stavite zob da omekša u vodi. Dodajte zob u tavu zajedno sa željenim povrćem - rajčicama, paprikom, slanutkom, kukuruzom. Poslužite i jedite toplo uz dodatak malo parmezana.
|
Foto: Fotolia
Ispecite bundevu narezanu na deblje šnite na 180 stupnjeva u pećnici. Ostavite da se ohladi i odvojite koru. U tavi izmiješajte pola šalice narezanih rajčica bez kožice s žlicom maslinovog ulja, dvije žlice narezanog luka i 2 manje nasjeckane čili papričice (ovisno o tome koliko želite da bude ljuto). Pirjajte da povrće omekša i dodajte pola šalice vode, nasjeckani korijander i žlicu mljevenog češnjaka. Pustite da voda ispari i dodajte kockice bundeve i pola šalice graha.
|
Foto: Fotolia
Bilo kuhana ili pečena, u juhi, namazu ili smoothieu, bundeva je jesenska namirnica koja pruža bogatsvo okusa i zdravstvene dobrobiti. Donosimo pet recepata
bundeve sam do sad probala samo pečene s mesom i krompirima...malo su slatke, okus i nije tako loš. Možda bi valjalo probat i na drugi način.:))
zutko
09.10.2014.
ja obožavam one bundeve što moraju ostati vani i malo se smrznuti i onda se režu na kriške i peku u pećnici....jao što je to dobro...a kako je to bilo dobro kad je moja baka pekla te bundeve u peći na drva.....:):):):):)....inače volim sva jela od bundeva i tikvica, juhe, variva, kolače....varijacija na temu mali milijun