To je to što me zanima!

Pet svjetskih juha koje bi trebali svi jesti barem jednom u životu

U prošlosti ljudi su svašta 'krčkali', od kornjačinih oklopa do bambusa u juhi, a neki od tih recepata su se zbog svojih zdravih i okrepljujućih svojstva zadržali do dan danas
Vidi originalni članak

Mislim da su se u svakoj zemlji na svijetu u prošlosti neke juhe smatrale restorativnima, kaže Janet Clarkson, autorica knjige 'Juha: globalna povijest '.

POGLEDAJTE VIDEO: Najfinija juha

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Svaka kultura ima neku vrstu juhe koja se tradicionalno radi stotinama godina i ima drevne korijene - objašnjava. 

U prošlosti ljudi su svašta 'krčkali', od kornjačinih oklopa do bambusa u juhi, piše ona u knjizi. Ovih pet juhi imaju stogodišnju povijest, a ljudi diljem svijeta ih jedu zbog zdravlja, za ugodu i okrepu.

Vijetnamski goveđi pho 

Satima se krčka s cimetom, zvjezdanim anisom i ostalim začinima kako bi se stvorila prekrasna aromatična baza za ovu juhu od rižinih rezanaca.

- Pho je među najpoznatijim vijetnamskim kulinarskim specijalitetima, ali juha je relativno nova hrana - napisala je Andrea Nguyen, autorica knjige 'The Pho Cookbook'.

I dok današnji pho restorani nude široku paletu okusa, goveđi pho je original, baza svih varijacija juhe. Do 1930., objasnio je Nguyen, juha se posluživala s kriškama skoro sirove govedine koja se nježno kuhala u juhi.

Danas je goveđi pho i dalje u Vijetnamu omiljena verzija juhe, s mogućnostima koje uključuju izvornu sirovu govedinu ili mješavinu sirove i kuhane govedine.

Francuski Bouillabaisse

 

Riblji paprikaš su Francuzi pretvorili u kulinarsku ikonu. Bouillabaisse kombinira klasične mediteranske okuse u jelo sinonim za obalni grad Marseille. Šafran, maslinovo ulje, komorač, češnjak i rajčica stapaju se sa svježom morskom ribom.

U prošlosti vrsta ribe u juhi je ovisila o ulovu tog dana, ali prema potpisnicima Povelje Bouillabaisse iz 1980. godine (zajedničkog pokušaja lokalnih kuhara da osiguraju kvalitetu ove francuske juhe) autentični recept mora sadržavati najmanje četiri vrste morskih plodova odabranih s popisa koji uključuje grdobinu i rakove.

Španjolski Gazpacho 

Ljeto u Andaluziji donosi vruće i sparno vrijeme, idealno za hlađenje zdjelom ove hladne juhe od povrća. Današnja klasična verzija uključuje rajčice, krastavce, češnjak i maslinovo ulje, uz pregršt krutona.

Arapi su jelo donijeli na Iberijski poluotok stoljećima prije nego što su Španjolci kušali rajčicu, sastojak porijeklom iz 'Novog svijeta'. Izvornik je bio mješavina kruha, češnjaka i maslinovog ulja, istucanih u mužaru i začinjeno octom.

Zapadnoafrička juha od kikirikija 

Kao i kod mnogih kulinarskih poslastica, i juha od kikirikija zanemaruje međunarodne granice: Meso, riba ili piletina ukuhani u gustu juhu od kikirikija čista su 'hrana za dušu' u zemljama diljem zapadne Afrike. Verzije se kreću od Gambijske domode - nacionalnog jela - do nigerijske verzije kuhane s gorkim, lisnatim povrćem.

Bez obzira na zemlju, takve su juhe kremaste, bogate i slane, zadovoljavajuća kombinacija koja je često i ljuta zahvaljujući ljutim papričicama.

Marokanska Harira 

Kad sunce zađe tijekom mjeseca ramazana, mnogi Marokanci prekidaju post vrućom zdjelicom ovog utješnog variva od slanutka. Cimet, đumbir, kurkuma i papar su sastavni dio slane juhe od rajčice koja sadrži i slanutak. Juha je popularna i u Alžiru.

Iako su vegetarijanski recepti popularni, najklasičnija verzija krčka se nježnim komadićima janjetine. A to nije samo posna hrana za muslimane, neki sjevernoafrički Židovi također pripremaju hariru za prekid godišnjeg posta Yom Kippura.

Idi na 24sata

Komentari 8

  • crna žena 09.03.2021.

    Meni su draže iz naših krajeva.

  • nap 09.03.2021.

    juhe vracaju snagu  

  • 09.03.2021.

    pho je vrh! treba probati i borsc, dobra juha

Komentiraj...
Vidi sve komentare