Hranom možete poboljšati pamćenje i raspoloženje, ublažiti bolove, sniziti razinu kolesterola, poboljšati kvalitetu sna te pobijediti migrenu. Uz pravilnu prehranu imat ćete zdraviju kožu te sjajnu i jaku kosu, savjetuje poznata nutricionistica Joy Bauer, koja je nedavno izdala i knjigu o liječenju hranom.
Izdvojila je pet zdravih namirnica koje su prirodni lijekovi te bi se stoga obvezno trebale naći na vašem jelovniku. To su borovnica, nemasni jogurt, đumbir, špinat i dinja.
Borovnica pospješuje pamćenje, nemasni jogurt daje energiju, đumbir ublažava bolove, špinat efikasno pobjeđuje migrenu, a dinja sprečava nadutost jer sadrži 90 posto vode koja djeluje kao diuretik te ispire višak soli iz organizma. Dinja je bogata i kalijem. On pomaže organizmu u oslobađanju viška natrija, koji je glavni krivac za nadutost jer pospješuje zadržavanje vode u tijelu. Muči li vas migrena, Joy savjetuje da salatama i umacima dodate lišće špinata, a omletu pirjani špinat.
Ljetni užitak za bolje pamćenje
Frape od borovnica, koje su bogate antioksidansima, pravi je lijek za mozak jer pospješuje te izoštrava pamćenje. Dobro izmiješajte 3/4 šalice borovnica, 1/2 šalice soka od nara, 1/4 šalice nemasnog jogurta od vanilije, 3-5 kockica leda te iscijeđeni limunov sok. Uživajte u pjenušavom i zdravom napitku.
Jogurt hrani i mozak i mišiće
Nemasni grčki jogurt efikasno liječi umor jer sadrži visokokvalitetne ugljikohidrate koji su gorivo za mozak te daju snagu mišićima. Za razliku od običnog, grčki jogurt ima dvostruko više proteina. Možete ga jesti s voćem, orašastim plodovima ili lanenim sjemenkama.
Đumbir na zobenim pahuljicama bolji od lijeka
Korijen đumbira sadrži tvari koje djeluju slično kao i protuupalni lijekovi. Doda li se prehrani, djelotvoran je lijek za upalu mišića i zglobova. Naribajte svježi đumbir preko zobenih pahuljica, dodajte ga u vrući čaj ili recept za čajne kolače.