To je to što me zanima!

Četiri recepta za slasne lazanje od pršuta, sira, luka i maslina

Poigrajte se sa sastojcima iz smočnice ili vrta i napravite lazanje od povrća, plodova mora, slanine, maslina i pršuta, a u obzir dolaze i takozvane lazanje bez tjestenine
Vidi originalni članak

Iako se prvi put spominju u engleskoj kuharici iz 14. stoljeća, lazanje su zaštitni znak gastronomije sjeverne Italije. Tradicionalne lazanje iz Bologne prepoznatljive su po zelenoj tjestenini od špinata ili koprive, a kombiniraju se s izvornim raguom bolonjez pripremljenim od govedine i svinjetine s dodatkom rajčice. Tjestenina se slaže u najmanje pet slojeva, a na završni, gornji sloj stavlja se nekoliko komadića maslaca te se pospe s malo naribanoga, čuvenoga talijanskog sira parmigiano-reggiano.

Zamijenite li tradicionalni bešamel umak, karakterističan za lazanje iz Bologne, mozzarelom ili ricottom, dobit ćete napuljsku varijantu lazanja. Na prvi sloj lazanja uvijek se slažu glavni sastojci - ragu, povrće, plodovi mora i sl., potom slijedi bešamel umak, a sve se pokrije slojem tjestenine. 

Bez obzira na to koje od pravila slaganja poštovali, kreirate li svoj nadjev, ovom jelu možete slobodno dati naziv “moje lazanje”. Poigrajte se sastojcima iz smočnice ili vrta i napravite lazanje od povrća, plodova mora, slanine, maslina i pršuta. Želite li otići korak dalje i razoružati goste, poslužite im jednostavne lazanje bez tjestenine u kojima se nadjev slaže na kriškama patlidžana. 

Sočne lazanje sa sirom i slaninom

SASTOJCI: 3 luka, 3 žlice maslinova ulja, žličica origana, 300 g slanine, 800 g pasirane rajčice, 20 listova bosiljka, 250 g tjestenine za lazanje

Pržite luk na ulju 15 min. Dodajte sušeni origano i sjeckanu slaninu pa pržite još pet min. Dodajte rajčicu. Nakon pet min maknite s vatre i dodajte bosiljak. Napravite bešamel umak. U lim stavite 1/3 umaka od rajčice, potom lazanje pa bešamel, zatim opet lazanje i tako redom. Posljednji sloj lazanja prelijte bešamelom i pospite sirom.

Vegetarijanske lazanje

SASTOJCI: 2 žlice ulja, luk, češanj češnjaka, patlidžan, crvena paprika, 8 rajčica, 350 ml pasirane rajčice, 200 g lazanja, 6 žlica vrhnja za kuhanje, parmezan

Ugrijte pećnicu na 190° C. U plitki lim stavite i nasjeckano povrće te pecite 35 minuta. Izvadite i povrće pa žlicom premjestite u lim za pečenje. Prelijte pasiranom rajčicom, stavite sloj tjestenine te opet sloj povrća pa pasiranu rajčicu i završite tjesteninom. Gornji sloj prelijte vrhnjem za kuhanje ili crème fraîcheom te pospite parmezanom. Vratite u pećnicu i pecite još 25 minuta.

Lazanje s pršutom i zelenim maslinama

SASTOJCI: 250 g lazanja, češanj češnjaka, 800 g konzervirane rajčice, 8 kriški pršuta, zelene masline, 2 jaja, 150 g jogurta, 50 g sira cheddar

Zagrijte pećnicu na 190° C. Propržite češnjak, dodajte rajčice i pirjajte pet minuta pa začinite. Na tjesteninu stavite pršut pa umak od rajčica i masline. Pokrijte slojem tjestenine. Umiješajte jaja, jogurt i veći dio sira, dodajte sol i papar te prelijte preko tjestenine. Sve pospite naribanim sirom, popaprite i pecite oko pola sata.

Slasne lazanje bez tjestenine

SASTOJCI: luk, 3 češnja češnjaka, 160 g rajčica, bosiljak, 2 šalice ricotte i mozzarelle, peršin, žumanjak, 1/2 šalice Parmezana, 3 Patlidžana

Na maslinovu ulju pirjajte luk, češnjak, rajčice, bosiljak, sol i papar da dobijete umak. Pomiješajte ribanu ricottu, parmezan, šaku sjeckanog lista peršina, žumanjak, sol i papar. Na kriške patlidžana dodajte 1/4 umaka od rajčice, a na idući sloj 1/4 mješavine sira i začina. Završite crvenim umakom. Pod folijom pecite 30 min te 15 bez folije.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Nesnošljivi 01.09.2011.

    Klopica koja bi mi bila jedan od kriterija za udaju!! Bilježim se.. Za lazagne..naravno..

Komentiraj...
Vidi sve komentare