To je to što me zanima!

Pet recepata za ražnjiće kakve još niste jeli - za prste polizati

Drvene ražnjiće premažite tankim slojem ulja kako se hrana ne bi lijepila na njih. Marinirate li meso, držite ga u marinadi barem 30 minuta, a idealno bi bilo cijelu noć
Vidi originalni članak

Nastojte sve sastojke narezati na komadiće koji su otprilike iste veličine kako bi se svi jednako ispekli. Upotrebljavajte povrće koje je “čvrsto”, odnosno ono koje se neće raspasti kad ga budete probijali štapićima. Neravne morske plodove kao što su kozice, škampi i slično, nabodite na dva paralelno postavljena štapića. Tako ćete ih lakše položiti na rešetke za pečenje i ravnomjernije će se peći. 

Pripazite na to da između komadića hrane na štapiću ostavite malo mjesta jer, ako natiskate hranu, toplina neće moći cirkulirati. Ako meso niste marinirali prije pečenja, jednostavno ćete pripremiti “marinadu” tako što ćete između komadića mesa rasporediti komadiće limuna tako da limun dodiruje meso. 

Kako limunov sok bude pomalo natapao meso, ono će se polako karamelizirati i upijati aromu dok se bude peklo. 

Drvene ražnjiće premažite tankim slojem ulja kako se hrana ne bi lijepila na njih. Marinirate li meso, držite ga u marinadi barem 30 minuta, a idealno bi bilo cijelu noć. No nemojte u istoj marinadi marinirati i povrće, a čim izvadite meso, marinadu bacite.

Svinjetina začinjena cimetom

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja i malo za premazivanje roštilja, 500 g svinjećeg odreska narezanog na komadiće debele 2 centimetra, 8 cherry rajčica, žličica nasjeckanoga korijandra, 1/2 žličice mljevenog cimeta, 1/4 žličice nasjeckane čili papričice, sol i papar 

Priprema: Zagrijte roštilj i premažite uljem rešetku za pečenje. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli pa nižite svinjetinu i rajčice na štapiće za ražnjiće. Pecite od pet do sedam minuta.

LJETNA KUHINJA Slasna jela mirišu ispod peke: Riba, meso, hobotnica ili kruh

Piletina sa šljivama i origanom

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja i malo ulja za premazivanje ražnjića na roštilju, 750 grama piletine bez kostiju, najbolje očišćenih pilećih bataka narezanih na komade, 6 šljiva, svaka narezana na 4 komada, 2 režnja češnjaka, 1/2 žličice soli i 1/4 žličice papra, 2 žlice svježega nasjeckanog origana 

Priprema: Zagrijte roštilj na srednje visoku temperaturu pa nauljite rešetku. Narezanu piletinu, šljive, nasjeckani češnjak, sol i papar pomiješajte u zdjeli pa tako začinjenu piletinu i šljive slažite na štapiće za ražnjiće. Pecite na roštilju uz povremeno okretanje od 8 do 10 minuta. Gotovo pospite svježim origanom. 

Šampinjoni u miso-glazuri na štapiću

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 1/4 šalice paste za pripremu bijele miso-juhe, 1/4 šalice rižina octa, žlica smeđeg šećera, 2 žličice naribanog svježeg đumbira, žličica sojina umaka, 750 grama šampinjona bez stapki, malo prženog sezama i vlasca za posluživanje

Priprema: Zagrijte roštilj. Rešetke prije pečenja premažite uljem. Pomiješajte miso-pastu, ocat, šećer, đumbir i sojin umak u zdjeli. Dodajte gljive i protresite zdjelu da se sastojci povežu. Nemojte ih miješati žlicom se gljive lako raspadnu. Nižite gljive na štapić za ražnjiće i stavite ih peći, uz povremeno okretanje. Pecite ih od 8 do 10 minuta. Pospite ih sezamom i nasjeckanim svježim vlascem.

Dagnje s ružmarinom i narančom

Sastojci: 1/4 šalice maslinova ulja i malo za premazivanje roštilja, 24 očišćene dagnje, 16 kriški naranče, žlica nasjeckanoga svježeg ružmarina, žlica ribane narančine kore, 1/2 žličice sol i 1/4 žličice papra

Priprema: Zagrijte roštilj i premažite rešetku uljem. U zdjeli pomiješajte očišćene dagnje, kriške naranče, ulje, ružmarin, ribanu narančinu koru, sol i papar. Dagnje i naranču nanižite na ražnjiće i pecite na roštilju od tri do pet minuta.

LJETNE IDEJE Na roštilju se rade i škampi na buzaru, gyrosi, tortilje pa i sir

Govedina s patlidžanom i feferonima

Sastojci: 2 žlice maslinova ulja i malo za premazivanje roštilja, 500 g goveđeg buta narezanog na komade debele 2 cm, srednji patlidžan narezan na komade debele oko 2 cm, 16 feferona, sol i papar

Priprema: Zagrijte roštilj pa nauljite rešetku za pečenje. Govedinu pomiješajte s patlidžanom, nasjeckanim feferonima, uljem, paprom i solju pa nanižite na ražnjiće i pecite uz povremeno okretanje od 8 do 10 minuta. Volite li bolje pečeno meso, narežite ga na tanje komadiće. Ostanu li vam veliki komadi, peći će se dulje pa ćete prepeći patlidžane.

Idi na 24sata

Komentari 14

  • GlobalHawk 10.07.2018.

    Ma daj cimet i meso, ili luk i paprika plus paradajz na ražnjiće.. Prvo, postanu gorki kad ih dohvati plamen a drugo paradajz se raspadne :P To samo za slikanje može proći. Cimet , bljak.. Ajde da si rekao suhe šljive ili kruške, one daju jako dobra okus mesu , kao i jabuka divljači, ali ovo nikako.

  • miro76 09.07.2018.

    sere mi se kad pročitam cimet i meso

  • Wrazica. 08.07.2018.

    Kad je rijec o rostilju moze sveeee :) raznjici, cevapi, piletina, kremenadle, moze proci i koja ribica na tanjuru, uff sad mi rostilj zamirisao 😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare