To je to što me zanima!

Pet recepata: Navijajte za naše uz ove fine domaće grickalice

Donosimo vam recepte za domaće grickalice koje ćete obožavati jer, osim što su puno zdravije od kupovnih, prefinog su okusa, a ni priprema vam neće oduzeti puno vremena
Vidi originalni članak

Recepti za slane grickalice

Pomfrit od batata

Batate ogulite i operite i izrežite na prutiće za pomfrit. Posolite, popaprite i pospite ljutom papričicom. Pošpricajte s malo ulja i sve promiješajte. Pecite u pećnici ugrijanoj na 220 stupnjeva 30 minuta. Sve malo promiješajte, pa pecite još 30 minuta.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Pečeni slanutak 

Sastojci: konzerva slanutka od 350 grama (ocijeđeno i isprano), 1 žlica ulja 1/2 čajne žličice soli, 1 žlica kima, 1 žlica čilija u prahu, 1/2 žlice sušenog origana

Priprema: Zagrijte pećnicu na 200°C i za to vrijeme slanutak pomiješajte u zdjeli s uljem i začinima.  Rasporedite slanutak po papiru za pečenje na podlozi za pečenje i pecite oko 30 minuta s povremenim miješanjem. 

Pereci s kimom i makom 

Sastojci: 1 kg oštrog brašna, 10 žlica kiselog vrhnja, 1 maslac, 1 kocka svježeg kvasca, 1,5 dl mlijeka 

Priprema: Kvasac rastopiti u mlakom lijeku. Zamijesiti tijesto od navedenih sastojaka te pomoću kalupa za perece oblikovati tijesto. Staviti perece na papir za pečenje na pleh za pečenje, premazati ih žumanjkom, posuti solju, kimom, makom, sezamom, po vašoj želji. Peći na 180 Celzijevih stupnjeva dok ne dobiju zlatnožutu boju. 

Recepti za slatke grickalice

Kuglice od maslaca od kikirikija i čokolade

Sastojci: 230 grama omekšanog krem sira, 120 grama maslaca od kikirikija, 50 ml kokosovog ulja, plus 2 jušne žlice, 1/4 čajne žličice soli, 200 grama crne čokolade, Kakao u prahu

Priprema: Obložite mali lim za pečenje papirom za pečenje. U srednje velikoj zdjeli pomiješajte krem sir, maslac od kikirikija, kokosovo ulje i sol. Ručnom miješalicom miksajte smjesu dok se potpuno ne sjedini, oko 2 minute. 

Stavite posudu u zamrzivač da se lagano stvrdne, 10 do 15 minuta. Kada se smjesa maslaca od kikirikija stvrdnula, rukama ili žlicom za sladoled napravite kuglice.  Stavite u hladnjak da se stvrdnu - oko 5 minuta.

U međuvremenu u manju zdjelu natrgajte čokoladu na komadiće i dodajte joj 2 jušne žlice kokosovog ulja. Smjesu čokolade i kokosovog ulja stavite u mikrovalnu i u intervalima od 30 sekundi izvadite posudu i provjerite je li se smjesa sjedinila. Prelijte čokoladom kuglice i pospite kakaom. Stavite natrag u hladnjak na 5 minuta da se stegne. Za čuvanje, držati pokriveno u hladnjaku.

Čips od kruške

Sastojci: 3 čvrste kruške, 3 žlice šećera, žličica praha od đumbira, ½ žličice cimeta, 2 žlice kakaa u prahu

Priprema: Pećnicu zagrijte na 135 stupnjeva. Prepolovite pa očistite kruške. Pomoću gulilice za krumpir ili jako oštrog noža narežite krušku na tanke ploške. Pomiješajte šećer, đumbir, cimet i kakao u posudici. Kruške rasporedite po papiru za pečenje, pospite začinima i pecite oko sat vremena tako da na pola vremena okrenete kruške na drugu stranu. Ohladite i poslužite.

Idi na 24sata

Komentari 3

  • mars7 15.06.2024.

    Za utakmice Volim cips s lukom uz pivo

Komentiraj...
Vidi sve komentare