To je to što me zanima!

Pet razloga zašto jesti tikvice

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalija, koji regulira rad srca, snižava krvni tlak te sprječava razne bolesti krvožilnog sustava. U kori se nalazi većina hranjivih tvari pa ih nije poželjno guliti
Vidi originalni članak

1. Potiču probavu 

U sto grama tikvica nalazi se jedan gram prehrambenih vlakana, zbog čega se ovo ljetno povrće preporučuje jesti osobama koje pate od zatvora. Ne samo da zasićuje te potiče rad probave već i čisti crijeva od toksina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Pomagač pri mršavljenju 

Tikvice su dijetalna namirnica jer više od 90 posto ploda čini voda. Ne čudi stoga što se u stotinjak grama nalazi tek 16 kalorija. Najbolje ih je lagano prepržiti na malo zdravih masti s drugim ljetnim povrćem.

OKUSI BRAČA Niste još jeli pohanu janjetinu? Evo recept koji će vas oduševiti, a tu je i sipa s mladim bobom,...

3. Snižavaju krvni tlak 

Tikvice su odličan izvor vitamina B i C te kalija, koji regulira rad srca, snižava krvni tlak te sprječava razne bolesti krvožilnog sustava. Imajte na umu da se većina nutrijenata nalazi u kori, pa nemojte guliti plodove tijekom pripreme.

4. Ubrzavaju zacjeljivanje rana 

Ovo ljetno povrće ima i značajne količine mangana, koji je ključan za proizvodnju aminokiseline prolina. Prolin potiče stvaranje kolagena u koži čineći je zdravijom, ali i ubrzava proces zacjeljivanja rana na tom najvećem ljudskom organu.

STARINSKA KUHARICA Tradicionalni hrvatski jelovnik po regijama: Purica se jela u Zagorju, a ovčetina u Primorju

5. Čuvarica prostate 

Tikvicu možemo nazvati i pravom 'muškom namirnicom'. Mangan u tikvicama povoljno djeluje na povećanje libida, dok fitonutrijenti smanjuju simptome povećane prostate koja muškarcima otežava mokrenje, a katkad i seksualne odnose.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Nap7 12.06.2022.

    Obozavam ih ili leso ili pohane

Komentiraj...
Vidi sve komentare