Kalcij je najzastupljeniji mineral u ljudskom organizmu. Većina kalcija nalazi se u kostima i zbog toga je najpoznatiji kao zaštitnik od osteoporoze. Osim što održava gustoću i čvrstoću kostiju, izgrađuje i zube, a sudjeluje i u mnogim drugim vitalnim funkcijama.
POGLEDAJTE VIDEO:
Upravo je zato važno u svoju prehranu unositi namirnice bogate kalcijem:
Jogurt
Čaša nemasnog jogurta na dan sadrži oko 450 miligrama kalcija, a to je oko 42 posto preporučene dnevne potrebe za tim mineralom, dok čaša nemasnog mlijeka sadrži oko 300 miligrama kalcija.
Tvrdi sirevi
Odličan su izvor kalcija, no konzumirajte ih oprezno. Naime, oni sadrže i veći udio masnoće pa pretjerivanje sa sirevima nije preporučljivo, napominju nutricionisti.
Sojino brašno
Kao i tofu, na primjer, odličan je izvor kalcija. Jedna porcija tvrdog tofua sadrži oko 250 miligrama kalcija, pa čak i ako niste vegetarijanac nije naodmet razmisliti o tome da meso ponekad zamijenite tom namirnicom.
Riba
Od sve morske ribe, kao najbolji izbor ističu se srdele, koje možemo jesti i s kostima (papaline ili one iz konzerve), s kojima dobivamo dodatnu dozu kalcija, pojašnjava nutricionistica Sandra Marić Bulat.
Sušeno voće
Najbolji izbor su smokve i datulje, ističe Sandra Marić Bulat. Među sjemenkama posebno su korisne sezamove, dok je za obnovu kalcija u organizmu korisno kombinirati sve orašaste plodove.