Najbolje rješenje za lagani i brzi ljetni ručak su tjestenina i riža, ali i meso koje se samo poprži, sve upotpunjeno s puno osvježavajućeg povrća. Možete jednostavno ispeći meso i povrće u woku, uz dodatak omiljenih začina, i fantastičan ručak je na stolu. Tjesteninu i rižu kombinirajte s ribom ili plodovima mora, a meso poslužite uz bogatu salatu i slasni umak na bazi vrhnja. Donosimo i nekoliko jednostavnih recepata za jela gotova u svega pola sata.
Hrskava krilca s parmezanom
Sastojci: 500 g pilećih krilca, 80 g brašna, jaje, sol, papar, 1∕2 dl mlijeka, 1 dl vrhnja za kuhanje, žlica kečapa, žličica tabasca, žličica mljevene ljute paprike, žličica sušenog vlasca, 70 g parmezana, 1∕2 šalice brašna, šalica i 1/2 kukuruznih pahuljica
Priprema: Odstranite komadima mesa kožicu i zarežite ih oko kosti. Pomiješajte jaje s mlijekom i vrhnjem za kuhanje, posolite i popaprite. Umiješajte kečap i tabasco. Naribajte sir i dodajte ga u tekućinu. U drugoj posudi krupnije usitnite dio kukuruznih pahuljica, a ostatak sameljite u blenderu. Brašnu dodajte sušeni vlasac i mljevenu papriku. Meso uvaljajte u brašno, zatim u smjesu od mlijeka, vrhnja i sira, a zatim u kukuruzne pahuljice.
Panirano meso pecite u dubokom ulju, dok ne postane hrskavo i zlatnožute boje. Poslužite uz bogatu ljetnu salatu od rajčica, krastavaca, paprike, rikole i drugog omiljenog povrća po izboru, začinjenog maslinovim uljem i limunovim sokom. Umak možete napraviti od kečapa i majoneze ili grčkog jogurta i vlasca.
Rižot s lososom i limunom
Sastojci: 300 g riže, 2 žlice maslinovog ulja, 150 g lososa (iz konzerve ili svježeg), stručak vlasca, limunov sok, mljevena ljuta paprika, sol, papar, češanj češnjaka, luk, 1 l povrtnog temeljca, žlica maslaca
Osvježavajući ljetni tacosi
Sastojci: 6 tortilja, 80 g tvrdog sira, 500 g pilećih prsa, 100 g graha iz konzerve, 150 g cherry rajčica, paprika, luk, listovi zelene salate, malo limunova soka i maslinovog ulja; za preljev: grčki jogurt ili vrhnje, malo sjeckanog češnjaka i vlasca
Toplo-hladna salata sa slaninom
Sastojci: 300 g tjestenine, 50 g pinjola, 100 g tankih ploški slanine, luk, 200 g tvrdog sira, matovilac, rikola ili druga zelena salata po želji; preljev: 5 žlica maslinovog ulja, 2 žlice octa, bosiljak, sol, papar
Priprema: Zagrijte u tavi bez masnoće na laganoj vatri pinjole dok malo ne porumene. Istresite ih u posudu i ostavite neka se ohlade. U tavu zatim stavite slaninu i pržite je sa svih strana dok ne postane hrskava. Sve sastojke za preljev stavite u staklenku, poklopite i dobro promiješajte. Skuhajte i ocijedite tjesteninu. Razdijelite na tanjure listove matovilca. Posložite tjesteninu, dodajte pinjole, ploške luka i sira. Začinite preljevom. Na kraju posložite ploške pržene slanine. Za još bogatiju salatu, dodajte polovice cherry rajčica i trakice crvene paprike.
Brze okruglice
Sastojci: 500 g sitno mljevene svinjetine, 1 luk, 3 režnja češnjaka, 1 žlica krušnih mrvica, 1 jaje, sol, papar, ulje za prženje