Ukusne i pristupačne, a bogate omega-3 masnim kiselinama ključnima za zdravo srce i mozak, srdele se smatraju superhranom. Jednostavna priprema još je jedan od razloga za posjet ribarnici. Donosimo vam pet brzih recepata za uživanje u ovoj jeftinoj, a neodoljivoj plavoj ribi.
Pečene srdele s limunom i kuminom
Sastojci: 2 kg srdela, 1/4 šalice krupne morske soli, 1 žlica maslinovog ulja, svježe mljeveni papar (po želji), svježi limun (narezan na ploške), kumin
Priprema: Operite srdele, očistite ih od ljuski i ocijedite. Po želji, plitku posudu za pečenje obrubite aluminijskom folijom. Bogato pospite dno krupnom solju i posložite srdele. Svaku sardinu premažite ili poprskajte maslinovim uljem i pospite svježe mljevenim paprom. Ako želite, pospite dodatnu kamenu sol nad ribom. Prekrijte srdele s nekoliko kriški limuna. Pecite ih na na 175°C 10-ak minuta. Prilikom posluživanja začinite kuminom.
Pašteta od srdela
Sastojci: 500 g srdela, sol, papar, luk, pola svežnja vlasca, prstohvat čilija, 70 g maslaca sobne temperature, 3 žlice maslinova ulja, svježe cijeđen limunov sok
Priprema: Srdele očistite i filetirajte. Složite filete u posudu za pečenje, pospite solju i paprom i pecite na 180°C oko osam minuta. Izvadite iz pećnice i pustite da se ohlade. Usitnite ih u multipraktiku ili vilicom, zajedno sa sjeckanim lukom i vlascem, čilijem u prahu, maslacem i maslinovim uljem, dok ne postane relativno glatko, ali ipak pomalo zrnato. Dodajte soka od limuna po želji i ostavite u hladnjaku nekoliko sati.
Mornarski špageti
Sastojci: 400 g špageta, maslinovo ulje, 2 češnja češnjaka, prstohvat čilija, 200 g sjeckane rajčice (pelata), 200 g fileta srdela, 50 g otkoštenih crnih maslina, 1 žlica ocijeđenih kapara, malo sjeckanog peršina
Priprema: Skuhajte špagete i ostavite nekoliko žlica vode od kuhanja. Na ulju popirjajte komadiće sardina sa sjeckanim češnjakom. Dodajte sjeckanu rajčicu i čili. Popirjajte pa umiješajte masline, kapare i većinu peršina. Dobro izmiješajte. Umaku dodajte ocijeđenu tjesteninu te malo vode od kuhanja ako je umak gust. Pospite preostalim peršinom.
Mediteranski užitak
Sastojci: 1 kg srdela (očišćenih, opranih i osušenih); začinski miks: 1 nasjeckani češanj češnjaka, 2 žličice senfa, 1 žlica soka od limuna, 1 žličica suhog origana, ½ žličice crvene paprike, 1 žličica luka u granulama, ¼ žličice soli, svježe mljeveni papar, 3 žlice maslinovog ulja; maslinovo ulje za pečenje, limun, 2 žličice sjeckanog svježeg peršina za posipavanje
Priprema: U velikoj zdjeli pomiješajte sve sastojke za začinski miks. Srdele lagano uvaljajte u začinsku mješavinu tako da se cijele oblože. Namastite posudu za pečenje maslinovim uljem i posložite srdele. Premažite ih ostatkom začina. Pecite 15-17 minuta na 220° C. Pospite svježim peršinom i poprskajte limunom.
Srdele u umaku od rajčice
Sastojci: 1 nasjeckani luk. 3 nasjeckana češnja češnjaka, maslinovo ulje, 250 g cherry rajčica narezanih na polovice, malo čilija, 500 g srdela (očišćenih i filetiranih), 1/4 šalice kukuruznog škroba, 1/2 šalice bijelog vina, sol i papar, 1 žličica šećera, žlica sjeckanog peršina
Priprema: Stavite kukuruzni škrob u plitku posudu. Isperite srdele u hladnoj vodi, ocijedite i uvaljajte u kukuruzni škrob. Zagrijte maslinovo ulje u tavi i pržite filete nekoliko minuta, dok se ne ispeku pa izvadite na tanjur. Dodajte još maslinovog ulja u tavu i popržite luk i češnjak. Dodajte rajčice i čilija po želji i pirjajte 8-10 minuta dok rajčica ne omekša. Pred kraj dodajte vino. Vratite srdele u tavu, lagano umiješajte i začinite solju, paprom i s malo šećera. Pospite peršinom i poslužite uz kruh.