Zbog visokog udjela vode, od tikvica se radi izvrstan umak kad se kuhaju na pari i pretvore u pire. Ako u njih ubacite bosiljak i tostirate pinjole, dobili ste gusti kremasti pesto umak, piše TheTakeout.
POGLEDAJTE VIDEO: Kao je Splićanin Dušan prije nekoliko godina uzgojio divovsku tikvicu
Ako ste skloni veganskim verzijama, sir uvijek možete zamijeniti nekom biljnom namirnicom i umak će ostati iste strukture i jednakog slasnog okusa.
Sastojci:
1/4 šalice badema ili pinjola
3-4 žlice maslinova ulja
4-6 režnjeva češnjaka, grubo narezanog
1 kilogram tikvica, grubo narezanih
1/2 šalica vode, temeljca ili bijelog vina
sok i korica velikog limuna
1/2 šalice ribanog Parmezana
1/2 šalice svježeg bosiljka
1/2 kg tjestenine
sol i svježe mljeveni papar
U slanoj vodi skuhajte tjesteninu. U dubokoj tavi na srednjoj vatri na ulju propržite bademe, oko tri do četiri minute. Uklonite bademe i stavite ih u manju zdjelicu, a kad se ohlade usitnite ih na manje dijelove. U tavu dodajte dvije žlice ulja i češnjak te miješajte oko dvije minute dok ne dobije zlatnu boju.
Dodajte šaku tikvica i prstohvat soli, te ponavljate postupak dok niste dodali sve tikvice. Zatim iscijedite limun i dodajte pola vode ili temeljca, poklopite te kuhajte na umjerenoj vatri dok tikvice ne omekšaju. Dodajte im parmezan i 2/3 svježeg bosiljka, a zatim štapnim mikserom napravite pire umak. Doradite okuse dodajući sol i papar.
Kad se tjestenina skuhala, izdvojite dio tekućine u veliku kriglu, a ostatak iscijedite. Ubacite tjesteninu u tavu, dodajte pola umaka i na umjerenoj vatri miješajte oko jedne minute. Isključite vatru, dodajte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina, a zatim umiješajte sjeckane bademe.
Tjesteninu poslužite uz natrgane listiće bosiljka, tostirane bademe, još Parmezana ili uz sol i papar po ukusu. Umak koji ostane u loncu će se zgusnuti kad se ohladi, a kako biste ga razrijedili, ulijte malo vode u kojoj se kuhala tjestenina. Pesto od tikvice možete čuvati u hladnjaku oko pet dana, a možete ga i zamrznuti te mu tako produljiti rok trajanja.