Ovisno o tome što želite, patlidžan možete pripremiti na pari, u tavi, na roštilju, u pećnici ili pirjati. Kako biste spriječili gorčinu okusa, prije pripreme jela prepolovite ga i posolite te ostavite da pola sata odstoji u cjedilu. Zatim ga isperite vodom i osušite papirnatim ručnikom. Osim što “rješava” gorčinu, taj postupak sprečava upijanje velikih količina ulja tijekom pečenja.
Upravo zbog spužvaste strukture podložne upijanju masnoće patlidžan nije preporučljivo pržiti u dubokom ulju, nego je tavu prethodno dovoljno blago poprskati, primjerice, maslinovim uljem. Patlidžani koji su prethodno uvaljani u brašno i jaja nakon pečenja mogu se preliti marinadom od maslinova ulja, vinskog octa, koncentrata rajčice, usoljenih inćuna te usitnjenog češnjaka i peršina.
Punjeni patlidžani s povrćem i cheddarom
Sastojci: patlidžan, kukuruz, luk, rajčica, češanj češnjaka, 4 i 1/2 žličice ulja kanole, 2 žlice peršina, 1/2 žlice soli, 1/4 žličice origana, 1/4 žličice papra, 1/2 šalice vode, 1/3 šalice sira cheddara
Priprema: Prepolovite patlidžan i izdubite ga (odstranite meso). Nasjeckajte meso na kockice. U loncu pirjajte meso patlidžana, kukuruz, luk, rajčicu i češnjak dok luk ne omekša. Zatim dodajte začine te ulje kanole. Smjesom napunite patlidžanove “ljuske” i pecite ih u pećnici prethodno zagrijanoj na 170 Celzijevih stupnjeva oko 25-30 minuta. Na kraju pospite naribanim sirom.
Jaja benedict s patlidžanima
Sastojci: 2 žlice maslinova ulja, 8 prutića patlidžana, 8 jaja, žličica octa, 4 peciva, 220 g dimljenog lososa, 1/2 šalice vrhnja, sol, papar; Umak: 3 žumanjka, 1/4 šalice vode, 2 žlice limunova soka, 3/4 šalice maslaca, sol, papar, vlasac
Priprema: Premažite patlidžane uljem, solju i paprom te ih pecite pet-sedam minuta sa svake strane. U loncu zakuhajte vodu s octom, smanjite vatru te dodajte jaja, jedno po jedno. Kuhajte četiri minute te žlicom izvadite jaja iz lonca. Prerežite peciva te na svaku polovicu stavite komad patlidžana, jaje, losos i žlicu vrhnja. Miješajući, na pari kuhajte žumanjke, vodu i limunov sok, dok se smjesa ne zgusne. Dodajte rastopljeni maslac, sol i papar. Prelijte peciva umakom.
Hrskavi prutići od patlidžana
Sastojci: patlidžan, 1/2 šalice tostiranih pšeničnih klica, 1/2 šalice parmezana, 2 jaja, žlica talijanskih začina, 3/4 žličice soli s češnjakom, šalica umaka napolitane (ili drugoga povrtnog)
Priprema: Narežite patlidžan na prutiće. U zdjelici izmiješajte pšenične klice, parmezan, sol s češnjakom i začine. Umočite prutiće patlidžana u jaja, a zatim uvaljajte u načinjenu smjesu. Posložite prutiće na blago masni lim za pečenje, nakapajte s nekoliko kapi ulja te pecite u pećnici nekoliko minuta dok ne poprime zlatnu boju. Poslužite s umakom.
Patlidžan s mozzarelom
Sastojci: 1/4 šalice parmezana, 3 žlice limunova soka, 5 žlica maslinova ulja, 2 žlice bosiljka, 3 češnja češnjaka, žličica origana, patlidžan, rajčica, mozzarell
Priprema: U zdjelici izmiješajte parmezan, maslinovo ulje, origano, limunov sok, bosiljak i usitnjeni češnjak. Narežite patlidžan na kolutiće te ga na grill-tavi pržite oko tri minute. Okrenite kolutiće te na njih nanesite načinjenu smjesu, po kolutić rajčice i komad mozzarelle. Pecite još tri minute, dok se sir ne otopi.
Patlidžan na meksički način
Sastojci: 1/2 šalice biljnog ulja, žličica origana, žličica češnjaka u prahu, patlidžan, 2/3 šalice šalše, 1/2 šalice naribanog sira prema želji
Priprema: U zdjeli izmiješajte ulje, češnjak u prahu i origano te mješavinom premažite patlidžan prethodno narezan na kolutiće. Pržite na grill-tavi na srednje jakoj vatri oko četiri minute sa svake strane. Na sredinu svakoga kolutića stavite vrlo malo zagrijane šalše te pospite naribanim sirom.
Zapečeno kraljevsko povrće
Sastojci: žlica maslinova ulja, luk, kukuruz, tikvica, patlidžan, paprika, pola šalice bijelog vina, povrtni temeljac, sol, papar, usitnjeni bademi, češanj češnjaka, limunov sok, 5 žlica peršina, palenta, origano, parmezan
Priprema: Pet minuta pirjajte luk i kukuruz na ulju, zatim dodajte tikvice, patlidžan i papriku. Zagrijte pećnicu na 180°C. Neka se povrće na srednje jakoj vatri pokriveno kuha deset minuta. Mješavini dodajte vino, povrtni temeljac i začine. Premjestite u posudu za pečenje te u pećnici pecite 30 minuta. Nakon što zakuhate palentu, rasporedite je na tanjure te svakoj porciji dodajte zapečeno povrće. Pospite usitnjenim bademima i parmezanom.
Zelena salata s patlidžanom
Sastojci: 2 glavice zelene salate, matovilac, 2 rajčice, luk, feferon, 2 tikvice, patlidžan, 3 žlice maslinova ulja; preljev: žlica senfa, 1/2 šalice maslinova ulja, žlica octa, 1/4 žličice soli s češnjakom, 1/4 žličice bosiljka u prahu, 1/4 žličice origana
Priprema: U zdjeli izmiješajte opranu zelenu salatu, matovilac, rajčicu, luk i feferon. Na ulju lagano propirjajte tikvice i patlidžan te ih dodajte salatnoj mješavini. U blenderu 30-ak sekundi miksajte senf, sol s češnjakom, bosiljak i origano. Postupno dodajte maslinovo ulje i ocat.