To je to što me zanima!

Pastirska pita s tunom i Mali princ osvajaju na prvi pogled

Ljeto s Podravkom: Poslastica Mali princ spoj je Lino Frutolina i svježeg voća, a za ručak slijedi bogati specijalitet u drugačijoj verziji - Pastirska pita s tunom
Vidi originalni članak

Poslastica Mali princ

Jednostavno/15 minuta/Za 2 osobe

Sastojci: 400 ml toplog mlijeka, 10 žlica Lino Frutolina, 1 velika čaša svježeg voća, 4 komada keksa

Priprema: 

U toplo mlijeko dodajte Frutolino, dobro izmiješajte i raspodijelite u dva tanjura. Pripremljeno voće lijepo posložite po Frutolinu. S malo mašte oblikujte kekse s komadićima voća u lica, koja će pozivati na ovaj slatki obrok. 

Savjet: Želite li kombinirati, dio Frutolina zamijenite mueslijima. 

Pastirska pita s tunom

Jednostavno/75 minuta/Za 4-6 osoba

Sastojci: Pire: 750 g krumpira, 50 g maslaca, 75 ml mlijeka, 150 g naribanog sira - Gaude

Nadjev: 140 g luka, 3 žlice SMS Ekstra djevičanskog maslinovog ulja, 1 Sjeckana rajčica Podravka (390 g), 200 ml Passate Podravka, 100 g stapke celera, 1 mala limenka crvenog graha Podravka (400 g - 240 g ocijeđene mase), 2 EVA Tune u vlastitom soku (3x160g), 1 žlica Vegete, maslac za kalup

Priprema: 

Krumpir ogulite i skuhajte u slanoj vodi. Ocijedite ga, propasirajte i dodajte maslac, mlijeko i 160 g naribane gaude. Dobro izmiješajte i poklopite da ostane toplo. 

U tavicu na dobro zagrijano maslinovo ulje stavite sitno narezani luk i lagano ga pržite. Kad luk dobije zlatnožutu boju dodajte stabljiku celera narezanu na ploškice i lagano pirjajte 1-2 minute. Dodajte sjeckanu rajčicu, passatu, 1 žlicu Vegete i lagano pirjajte 10-15 minuta dok sva tekućina ne ispari i ne postane gusta. Dodajte ocijeđeni grah i tunu, lagano promiješajte i prebacite u namašćenu vatrostalnu posudu (oko 20-26 cm). Smjesu poravnajte i po njoj lagano rasporedite pripremljeni pire. Posolite ostatkom ribanog sira i stavite u zagrijanu pećnicu na 210 °C 20-ak minuta ili dok pire ne dobije lijepu zapečenu zlatnožutu boju. Poslužite toplo. 

Savjet: Posuda za pečenje mora biti što uža i visoka barem 10-ak cm kako bi pita zadržala sočnost i bogati svježi okus.

Savjet nutricioniste: Kristina Jurić, dipl.ing. nutricionizma

Za doručak preporučamo Poslasticu Mali princ koja uključuje svježe voće, kekse, mlijeko i Podravka dječju hranu Lino Frutolino - izbalansiranu kašicu bogatog voćnog okusa. Fine pahuljice sastoje se od voća, mlijeka, žitarica i šećera, a obogaćene su vitaminima, jednostavno se priprema, lako probavlja, preporučuje se kako maloj djeci tako i nešto starijoj djeci kao i odraslima kada im je potrebna laka hrana. 

Za ručak preporučamo Pastirsku pitu s tunom koja je jednostavna za pripremu, na jedan zanimljiv i neuobičajen način. Naziv pastirska pita je porijeklom iz Velike Britanije i Irske i označava mesnu pitu, a naša inačica pastirske pite je pripremljena s EVA Tunom u vlastitom soku. 

Tuna je nutritivno vrlo bogata namirnica, dobar je izvor proteina, a poznata je i po izvoru esencijalnih omega-3 masnih kiselina. Proteini su u tuni vrlo kvalitetni, sadrže obilje esencijalnih aminokiselina. Tuna obiluje nutrijentima neophodnim za postizanje optimalnog zdravlja. Vitamini B skupine i fosfor koji sadrži pomažu u iskorištavanju energije iz hrane, dok vitamin A, osim u procesu vida, ima važnu ulogu u kontroli rasta, razvoju tkiva, a sudjeluje i u rastu i regulaciji stanica kostiju. Vitamin D kontrolira apsorpciju kalcija i fosfora te je stoga neophodan za zdravlje kostiju i zubi. Vitamin E je snažan antioksidans koji štiti od štetnog djelovanja slobodnih radikala, a sličnu ulogu ima i cink i selen. Tuna je dobar izvor kalija koji u suradnji s natrijem osigurava normalnu funkciju srca, mozga i mišića te ravnotežu tekućina u stanicama i magnezija koji pomaže kontrakciju mišića i izgradnju kostiju. 

Idi na 24sata

Komentari 2

  • ZvonaGolubar 14.08.2013.

    pastirska pita sa tunjevinom.od kada pastir uzgaja tunu

  • mudrica x 14.08.2013.

    doručak bi preskočio već sam jeo a ručak može.

Komentiraj...
Vidi sve komentare