Pri odabiru hrane za novogodišnji party najbolji su izbor mali zalogaji ili tzv. finger food. Pripremaju se brzo i lako, a osim okusom mamit će i izgledom.
Većinu sitnih zalogaja možete pripremiti i dan prije, pa tako nećete biti u stisci s vremenom. Odlučite se za jednostavnije poput onih sa sirom, pršutom ili slaninom, svježim povrćem i odgovarajućim začinima složenima u minisendviče ili nabodene na štapiće, a ljubiteljima mesa možete poslužiti, npr., minipite s mljevenim mesom, smotuljke s piletinom ili ljute tortice. Nećete pogriješiti ni s minitortillama niti okruglicama od tijesta punjenima raznim nadjevima. Od riže, krumpira i mljevenog mesa pripremite okruglice koje samo ispecite, a ako imate gljiva, samo ih uvaljajte u jaja i brašno, popržite te uživajte u sitnim zalogajima. Kako bi za sve bilo dovoljno hrane, pripremite od svake vrste oko 20-ak komada i barem pet, šest vrsta predjela.
Smotuljci s piletinom i fetom
Sastojci: luk, 2 češnja češnjaka, 2 žličice maslinova ulja, 2 pileća prsa, 2 žličice đumbira, 1/4 žličice cimeta, žličica šafrana, 80 ml pilećeg temeljca, 100 g listova špinata, 50 g maslaca, 9 listova tijesta za savijače, 100 g fete, 60 g pečene paprike, žličica peršina
Priprema: Zagrijte pola količine ulja u posudi i pirjajte piletinu nasjeckanu na kockice velike dva cm oko dvije, tri min. Premjestite piletinu u zdjelu. Preostalo ulje zagrijte u tavi. Pirjajte luk pet min miješajući, dodajte češnjak i đumbir pa pirjajte minutu, dvije. Dodajte piletinu, cimet, prstohvat šafrana i temeljac. Zakuhajte pa smanjite vatru i kuhajte povremeno miješajući deset min. Dodajte špinat i kuhajte minutu. Ostavite pola sata da odstoji. Premažite kalupe maslacem. Tijesto stavite na čistu površinu, pa pokrijte prvo suhom, onda vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi lijepilo. Premažite list tijesta maslacem, stavite drugi, opet premažite maslacem i opet ponovite isto. Narežite tijesto na trećine po dužini. Svaku trećinu prerežite na pola i napravite pravokutnike. Ponovite s ostalim tijestom, a na kraju biste trebali imati 12 pravokutnika. Stavite u kalupe po dva pravokutnika, nadjenite smjesom, fetom i paprikama, presavinite tijesto, premažite maslacem i pecite 30-35 min na 220˚C ili dok ne poprime zlatnu boju.
Minirolice s janjetinom i čilijem
Sastojci: žlica maslinova ulja, luk, 4 češnja češnjaka, 2 žličice kumina, po žličica korijandra, čilija i soli, 2,5 žličice slatke paprike, 800 g mljevene janjetine, 3/4 šalice krušnih mrvica, 2 jaja, 1/4 šalice ljutog čili umaka, 3 lista lisnatog tijesta, 1,5 žlica sezamovih sjemenki, 1/3 šalice umaka od rajčice
Priprema: Zagrijte pećnicu na 200˚C, a dva lima obložite papirom za pečenje. Zagrijte ulje, dodajte luk i češnjak pa pirjajte četiri min. Dodajte kumin, korijandar, čili, sol i dvije žličice slatke paprike. Pirjajte miješajući minutu. Premjestite u vatrostalnu zdjelu i ostavite da se hladi deset min. Dodajte u smjesu meso, mrvice i pola jaja te žlicu čili umaka. Dobro izmiješajte pa od pola šalice smjese oblikujte kobasicu. Poslažite ih uz jednu stranu lisnatog tijesta pa ga zarolajte. Narežite na četiri komada. Ponavljajte postupak dok ne dobijete 24 rolice. Premažite rolice u limu preostalim jajetom, pospite mješavinom sjemenki i paprike te pecite 25-30 min. Izmiješajte umak od rajčice i preostali čili umak pa poslužite s rolicama.
Pileće bruschette
Sastojci: 4 kom. pilećih prsa, 1/2 šalice marinade od 1/2 dl maslinova ulja, 3 žlice senfa i soka limuna, 2 rajčice, 1/2 šalice usitnjene mozzarelle, 1/2 šalice usitnjenog bosiljka, pečene paprike, žličica peršina
Priprema: Tanja pileća prsa premažite polovicom marinade i ostavite u hladnjaku barem desetak minuta. Zatim ih ispecite u tavi, a u međuvremenu pomiješajte ostatak marinade s mozzarellom, bosiljkom, pečenom paprikom i narezanom rajčicom. Pileća prsa vratite u tavu i stavite na njih mješavinu od mozzarelle. Pecite još nekoliko minuta dok se sir ne rastopi. Pospite peršinom.
Još slasnih recepata i jednostavnih ideja za party hranu možete pronaći u subotnjem izdanju gastromagazina Skuhatćute