broj osoba: 4
priprema: 45 minuta
POGLEDAJTE VIDEO:
Sastojci:
250 grama starog bijelog kruha s korom, 3 žlice djevičanskog maslinova ulja, 1/2 luka, manja mrkva, 1/2 štapića celera, sitno nasjeckanog, 1 češanj češnjaka, prstohvat soli, žličica sušenog čilija, 4 šalice vode ili goveđeg temeljca ili od povrća, 80 g fino ribanog parmezana, šaka svježeg začinskog bilja (origano, mažuran ili peršin)
Priprema:
Luk, mrkvu i celer sitno nasjeckajte, a češnjak ogulite. Kruh grubo nasjeckajte na komade, brzo ga operite pod hladnom tekućom vodom da omekša (ali ne natopi) i izmrvite na komade. Stavite na stranu. Dodajte maslinovo ulje u veliki lonac i na njemu pirjajte luk, mrkvu, celer i češnjak u komadu s prstohvatom soli dok ne omekšaju, ali ne porumene, oko deset minuta. Dodajte čili i vodu te pustite da zavrije. Pustite da lagano krčka dok se povrće, a osobito mrkva, ne skuha i juha ne zamiriše, još oko deset minuta. Zatim dodajte kruh i kuhajte dok juha ne postane gusta i kremasta s izgledom zobenih pahuljica, oko 10 minuta. Umiješajte pola sira i maknite s vatre. Pustite da odstoji pokriveno još 5 do 10 minuta. Poslužite posuto s parmezanom, začinskim biljem i maslinovim uljem.