To je to što me zanima!

Pametnom vožnjom do uštede goriva - nekoliko super trikova

Kod potrošnje goriva najviše se radi o pametnom korištenju vozila. Na autoputu smanjite brzinu, ponekad preskočite poneki stupanj prijenosa, provjerite tlak u gumama i pripazite na klimu
Vidi originalni članak

Uz česte promjene u cijeni goriva, važno je znati kako voziti da bi se što više uštedjelo, zbog troška, ali i zagađenja te potrošnje fosilnih goriva. Naime, gorivo ćete uštedjeti prebacite li što prije u veću brzinu, čak je možete preskočiti, pa u kratkom roku prebaciti s treće u petu i potrošiti manje goriva. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Vozite s manje stresa - vozite opušteno i ravnomjerno. Pratite promet koji se odvija pred vama, ne kočite puno, pustite auto nekada da se vozi i bez pogona. Na autocestama umjesto većih brzina, radije vozite malo sporije, jer oprezna i opuštena vožnja pomaže štednji. 

EKO Namjestite klima uređaj na ugodnu temperaturu i štedite

Veći stupanj prijenosa također znači manje goriva, što znači da je pametno što ranije prebaciti u viši stupanj. Sve dok vozilo vozi bez trzaja i ima 'dobar' zvuk, znači da automobil ne trpi nikakav problem, stoga ponekad možete i preskočiti pojedinu brzinu.

Umjereno koristite i klima uređaj u vašem automobili jer ona troši gorivo. Temperaturu možete održavati i prozračivanjem vozila te vožnjom sa spuštenim prozorima, barem povremeno.

ŠKAKLJIVO PITANJE Kako prebroditi novčani stres: Pet savjeta koja mogu pomoći

Također vodite računa o tlaku u gumama. Proizvođači su propisali pritisak zraka u gumama za svaki automobil. Kontrolirajte gume, pazite da uvijek budu one vrijednosti koja je preporučena za vozilo jer time također smanjujete potrošnju. Vožnja s preniskim pritiskom zraka izaziva višestruku štetu kao što je nepotrebno trošenje guma, utječe na vozna svojstva vozila, a povećava i nepotrebnu potrošnju.

Rasteretite vozilo - riješite se nepotrebnog tereta u automobilu, odnosno predmeta koji vam nisu potrebni. Držite se usklađenog i dosljednog stila vožnje, držite razmak i vozite sigurnije. 

EKO SAVJET S pametnim produžnim kablom ćete uštedjeti struju, ali i novac

Idi na 24sata

Komentari 27

  • MAKANTAHI 22.07.2022.

    svo proizvedeno gorivo će se potrošiti, vozili sporo ili brzo

  • 22.07.2022.

    idite ranije u visi stupanj, pa se vozite u petoj 70, ustedite na gorivu, pa vam se zastopa dpf filter, super vam ne savjet...

  • kapunjohan 22.07.2022.

    MI ćemo pridonijeti okolišu a pusti gliseri slična vozila što nepotrebno jurcaju morem , pusti kruzeri i avioni mogli bi i oni nešto doprinjeti. rekreacijska vozila na moru obavezno samo na sončni pogon

Komentiraj...
Vidi sve komentare