Sastojci:
- 2 velika krumpira
- 1 šalica pileće juhe ili temeljca (po želji)
- 2 šalice vode ili 3 ako ne koristite juhu ili temeljac
- 4 žlice krumpirovog škroba
- ružmarin
- timijan
- sol
- biljno ulje za prženje
*šalica od 240 ml
Priprema:
Krumpir ogulite i narežite na kockice. Stavite u lonac s tekućinom pa dodajte ružmarin i timijan. Kuhajte dok krumpir ne postane mekan. Ohladite pa procijedite. Tekućinu ne bacajte, ona vam je važna za ovaj recept! Trebalo bi je ostati najmanje dvije šalice, ako je ima manje, dodajte malo vode.
Kuhani krumpir vam neće trebati pa ga iskoristite za neko drugo jelo.
Tekućinu ostalu nakon kuhanja vratite u lonac pe u to umutite škrob i sol. Kuhajte na srednje jakoj temperaturi dok smjesa ne postane nalik gelu.
Pripremite protvan - stavite na njega papir za pečenje pa stavljajte žlicu po žlicu smjese i razvucite da bude nekih tri milimetra debljine. Stavite u pećnicu zagrijanu na 80 stupnjeva i isušujte nekih dva i pol sata, dok čips ne bude posve suh.
Kad je čips gotov pažljivo ga odvojite od papira za pečenje i ispržite na par sekundi u srednje ugrijanom ulju, ne previše vrućem. I to je to, dobar tek!
Pogledajte u videu kako ga napraviti: