Istina je da čaj zbog visoke koncentracije tanina više oboji zube od kave, rekla je stomatologinja Inna Chern za Wellandgood i objasnila da su tanini spojevi koji čaju daju gorak okus. Oni koji preferiraju zeleni čaj ne moraju se previše brinuti.
POGLEDAJTE VIDEO: Prednosti pijenja čaja
Crni i oolong čajevi imaju mnogo veće koncentracije tanina, koji će s vremenom potamniti zube.
- Količina tanina u bilo kojoj vrsti čaja varira ovisno o proizvođaču, ali je sigurno reći da crni čaj i oolong imaju najveću količinu, dok zeleni čaj ima mnogo manju količinu - kaže Chern.
Biljni čajevi su općenito dobri za vaše zube.
- Čajevi bez tanina uključuju većinu onih bez kofeina ili one od biljaka poput đumbira, šipka, kamilice, jasmina i hibiskusa - dodala je.
Chern je dala i par savjeta ljudima koji piju čaj u slučaju da su se zabrinuli:
- Dodajte mlijeko ili zamjenu za mlijeko u čaj. To će posvijetliti boju i time manje potamniti zube.
- Nakon čaja možete popiti malo vode i oprati zube.
- Pijenje čaja sa slamkom će minimalizirati dodir tekućine sa zubima.