U zadnje vrijeme često možemo naići na pojmove superhrana i supernamirnice, koji su postigli veliku popularnost na internetu, ali i u svijetu zdrave hrane. Pod taj pojam spadaju namirnice koje su bogate važnim nutrijentima. Uglavnom je riječ o vitaminima, mineralima, topivim i netopivim prehrambenim vlaknima, proteinima, masnim kiselinama, antioksidansima i raznim drugim spojevima. Prema stručnjacima, ovih 10 supernamirnica bit će hit u 2022. godini.
POGLEDAJTE VIDEO:
- S fokusom na zdravlje i imunitet te povećanom popularnošću biljne prehrane, opcije bogate hranjivim tvarima bit će važan dio prehrane potrošača. Osim toga, ove godine mogao bi se povećati interes za hranu koja sadrži sastojke koji pružaju velike zdravstvene prednosti - tvrdi Louise Pollock, predsjednik Pollock Communications-a, PR tvrtke koja se bavi zdravom prehranom, namirnicama i Wellnessom.
Često jedemo nešto na brzinu, a namirnice su nutritivno siromašne. Ako tijekom dana ne možemo odabrati kvalitetne namirnice, prehranu bismo svakako trebali obogatiti supernamirnicama.
Ovaj popis uključuje zdrave namirnice kao što su su kelj i avokado, kao i namirnice koje su u trendu posljednjih godina, poput žitarica i kimchija.
1. Fermentirana hrana
Fermentirana hrana kao što su jogurt i kimchi zauzela je prvo mjesto, vjerojatno zbog dobrobiti za jačanje imuniteta i crijeva. Prema istraživačima s Medicinskog fakulteta u Stanfordu, prehrana bogata fermentiranom hranom povećava raznolikost mikrobioma i poboljšava imunitet.
2. Borovnice
Njezini plodovi su mali, ali moćni. Borovnice su izvrstan izvor antioksidansa, koji pomažu u zaštiti vaših stanica od oštećenja slobodnih radikala i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, srčanih bolesti i drugih stanja. Osim toga, antioksidansi su također važni za rast kose, jake nokte i zdravu kožu.
3. Sjemenke
Sjemenke, poput chia sjemenki i sjemenki konoplje, nutricionističke su snage. Chia sjemenke su prepune antioksidansa, minerala, vlakana i omega-3 masnih kiselina. Prema studiji iz 2016., specifični antioksidansi u chia sjemenkama mogu pomoći u smanjenju rizika protiv raka, a mogu pomoći u zaštiti srca i jetre. Chia sjemenke su također izvrstan izvor kalcija, fosfora i magnezija, što znači da mogu poboljšati zdravlje kostiju.
4. Egzotično voće
Iako zasigurno nema ništa loše u voću kao što su jabuke i naranče, 2022. je godina egzotičnog voća kao što su papaja, marakuja i drugi. Egzotično voće prepuno je antioksidansa, a može poboljšati i razinu kolesterola. Prema studiji iz 2014. može zaštititi vaš mozak od oštećenja kako starite.
5. Avokado
Osim što je izvrstan izvor masti zdravih za srce, avokado je pun antioksidansa i drugih hranjivih tvari koje pomažu kod kolesterola, gustoće kostiju, njege kože, zdravlja očiju i još mnogo toga. Ako niste ljubitelj tosta s avokadom, umjesto toga umiješajte avokado u smoothie.
6. Zeleni čaj
Japanci piju zeleni čaj tisućama godina, i to s dobrim razlogom. Taj napitak poznat je po svojim protuupalnim svojstvima i svojstvima jačanja imuniteta, a prema studijama može povećati sagorijevanje masti i ubrzati metabolizam. Najlakši način da dodate zeleni čaj u svoju prehranu je da jednostavno popijete šalicu ledenog ili vrućeg čaja.
7. Orašasti plodovi
Orašasti plodovi i maslac od orašastih plodova sjajan su način za dodavanje proteina, vlakana i drugih ključnih hranjivih tvari u vašu prehranu. Pistacije su, na primjer, prepune antioksidansa, uključujući one za koje je znanstveno dokazano da promiču zdravlje očiju i mogu pomoći u zaštiti od raka i srčanih bolesti.
8. Drevne žitarice
Pojam drevnih žitarica obuhvaća nekoliko zrna koja su ostala nepromijenjena tisućama godina kao što su amarant i kvinoja. Kvinoja je vjerojatno jedna od najpopularnijih drevnih žitarica, a poznata je po tome što je puna vlakana i sadrži svih devet esencijalnih aminokiselina. Žitarice su također solidan izvor vitamina B6 i C.
9. Lisnato povrće
Špinat i drugo slično povrće izvrstan su izvor proteina i flavonoida, koji mogu spriječiti štetu od slobodnih radikala, rak i štetne upale. Špinat je također pun vitamina A i C, a znanstveno je dokazano da umjereno smanjuje razinu krvnog tlaka i smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti.
10. Kelj
Kao i špinat, kelj je prepun proteina i flavonoida. Također ima puno vitamina A, K i C, te je solidan izvor zasitnih vlakana, piše Real Simple.