Iako smo naučeni da je pranje namirnica bitno i nezaobilazno, to nije slučaj baš kod svih sastojaka koje pripremamo u kuhinji. Naime, prehrambeni stručnjaci objasnili su koja su pravila oko pranja hrane, odnosno koje namirnice nipošto ne bi trebalo prati prije kuhanja, a koje je obavezno prati.
Piletina
Pranjem sirove peradi zbog prskanja vode kapljično se širi bakterija kampilobakter (Campylobacter), ističe Food Standards agencija iz Velike Britanije.
POGLEDAJTE VIDEO:
Ustanovili su da dvije petine ljudi pere sirovu piletinu, a tek onda kuha. No, navode da kapljice vode koje se odbijaju odgovorne su za prijenos navedene bakterije na kožu, radne površine, odjeću i kuhinjsku opremu.
Zabranu pranja sirove peradi, navode u FSA, treba shvatiti ozbiljno jer kampilobakter može rezultirati opasnim bolestima, pa čak i smrću. Ono što možete učiniti jest pobrinuti se da je piletina koju pripremate dobro pečena ili kuhana te da nakon tretiranja mesa dobro operete ruke.
Ostalo meso
Zabrana pranja odnosi se i na meso poput govedine, svinjetine i janjetine, jer i kod njega dolazi do širenja bakterija po kuhinji prilikom pranja. Na mesu, bakteriju je jednostavno riješiti - kuhanjem ili pečenjem, glavno da je temperatura visoka.
Dobro bi bilo prije kuhanja višak mesnog soka s površine obrisati papirnatim ručnicima, a nakon rukovanja s mesom, obavezno operite ruke toplom vodom i sapunom.
Tjestenina
Voda s tjestenine uklanja škrob koji pomaže bolje apsorbirati umak koji ćete poslužiti s njom, navode često brojni iskusni kuhari.
Također, ne perite je ni nakon kuhanja. Jedine su iznimke tjestenina koju ste skuhali za salatu ili wok koji ćete dorađivati u tavi.
Gljive
Ovu namirnicu, zbog svoje spužvaste strukture s iznimnom moći upijanja, nikad ne treba prati ili namakati u vodi.
Ako su prljave, pažljivo prljavštinu odstranite nožićem ili papirom.
Guliti ih treba samo ako su promijenile boju.
Jaja
Stručnjaci navode posebnu supstancu koja se u industrijskoj proizvodnji i prodaji stavlja na jaja, a njena namjena je zaštita jaja od bakterija. Voda uništava tu zaštitu, pa se jaja ne bi trebalo prati već normalno kuhati i potom oguliti.
S druge strane, neke stvari moramo oprati.
Voće i povrće čiju koru gulimo
Ovo se pravilo odnosi na ono što gulimo, poput krumpira ili luka. No, ako je riječ o voću poput lubenice ili limuna, tada ih ipak operite prije konzumiranja jer bakterije s kore lako preko noža dolaze u unutrašnjost.
Limenke
Bakterije ne mogu ući u konzerviranu hranu, zbog toga one tako dugo mogu stajati. No operite ruke prije otvaranja poklopca.
Malo ljudi zna i pridržava se pravila pranja orašastih plodova, premda ga stručnjaci za zaštitu zdravlja ističu. Naime, čak i ako su oguljeni (pistacije, kikiriki i sl.), nikad ne znate kako su skladišteni i transportirani. Također, znaju se špricati s kiselinom koja štiti od parazita, no može naštetiti ljudskom zdravlju.
Sušeno voće
Smatraju ga izuzetno prljavim te se to posebno odnosi na voće u rinfuzi.
Možete ga ostaviti i da se namače te ga posušite i bit će jednako ukusno, a i zdravije.
Riža
Nedavno je istraživanje pokazalo kako česta metoda kuhanja riže - a to je u zdjeli kipuće vode dok ona ne ispari, izlaže one koji ju jedu tragovima otrovnog arsena. Naime, on kontaminira rižu tijekom uzgoja, a rezultat je industrijskih toksina i pesticida.
Arsen, pa čak i u tragovima, povezuje se s povećanim rizikom od srčanih bolesti, dijabetesa i raka, kao i problema u razvoju te je najopasniji za djecu, upozorava Andy Meharg, profesor bioloških znanosti na Sveučilištu Belfast.
Rižu bi trebalo staviti da se namače preko noći, a ujutro isprati pod vodom te potom kuhati - time se udio toksina u njoj smanjuje za čak 80 posto.
POGLEDAJTE VIDEO: JE LI BRAD PITT ZAUSTAVIO VRIJEME?