Lagani, mekani i hrskavi trokutići odličan su izbor za nenajavljene goste. Mogu se puniti gotovo svime, ali špinat i feta su jedan od ukusnijih nadjeva koji će oduševiti vaša nepca
Vidi originalni članak
Sastojci:
- 1 žlica maslinovog ulja ili ulja avokada
- 450 g svježeg špinata
- 1/2 šalice nasjeckane ljutike (ili luka običnog)
- 1 žlica mljevenog češnjaka
- pola žličice soli
- 1/4 žličice papra
- 1 paket smrznutog lisnatog tijesta, odmrznutog
- 1/2 šalice mrvljenog feta sira
- 1/2 šalice ricotta sira od punomasnog mlijeka
- 1 veliko jaje, umućeno
- 1 žlica mješavine začina (po želji)
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 200°Celzijevih stupnjeva. U velikoj tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte špinat, ljutiku i češnjak; pecite i miješajte dok ne uvene, 2-3 minute. Maknite s vatre; ocijedite višak vode. Posolite i popaprite, ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.
- Na lagano pobrašnjenoj podlozi rasklopite lisnato tijesto. Svaki list izrežite na 4 kvadrata. U maloj posudi pomiješajte fetu i ricottu; umiješajte smjesu od špinata. Žlicom smjesu sira prenesite dijagonalno na polovicu svakog kvadrata do jedan centimetar od rubova. Rubove tijesta premažite jajetom. Presavijte jedan kut preko fila do suprotnog kuta, formirajte trokut, a rubove pritisnite vilicom. Stavite ih na lim za pečenje obložen papirom, a preostalo jaje premažite preko peciva; pospite mješavinom začina. Pecite dok ne porumene, 25-30 minuta.
- Opcija zamrzavanja: Nepečena peciva zamrznite na limu za pečenje obloženom papirom za pečenje dok se ne stegnu. Prebacite ih u hermetički zatvorenu posudu i stavite u zamrzivač. Kada ih želite pripremite, pecite smrznuta peciva prema uputama do zlatno smeđe boje, povećajte vrijeme pečenja na 30-32 minute. Pokrijte ih folijom ako peciva počnu prebrzo smeđiti.