To je to što me zanima!

Ovako ćete bez greške znati da ste naišli na pokvareno meso

Kod kupovine mesa treba se pouzdati i u oči i u njuh - kako vas trgovci ne bi nasamarili i podvalili vam staro meso. Općenito, kod mljevenog su mesa prevare najčešće
Vidi originalni članak

Nažalost, danas je teško biti siguran u činjenicu da samo zato što se meso nalazi na trgovinama samoposluge ili mesnice te je na taj način prošlo "zakonske propise", da je ono ujedno i svježe, odnosno da nije pokvareno.

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Kontrole kvalitete jesu redovite, ali nisu detaljne te postoji puno "crnih rupa" u regulativama koje često omogućuju da se staro meso iz uvoza bez problema plasira na tržište, bez da se to smatra obmanjivanjem kupaca. 

Prvi korak je svakako pogledati deklaraciju na mesu, ako je ima na pakiranju (u trgovinama je obavezna za razliku od mesnica). Svakako je znatno sigurnije uzeti meso domaće proizvodnje, koje je nerijetko skuplje, ali s dobrim razlogom - manje su šanse da je staro.

U videu pogledajte kako testirati svježinu mesa:

Kontrola boje i mirisa

Ovo je osnovni test koji može otkriti je li meso pokvareno, bez obzira na rok trajanja koji nije prošao. Na umu treba imati normalne boje mesa - meso peradi ima od plavičasto bijele do žućkaste boje. U savršenim uvjetima, svinjetina treba imati rozo-sivkastu boju. Kod pregledavanja piletine obratite pozornost na dijelove oko kosti - oni ne smiju biti tamniji, a prsna kost bi trebala biti savitljiva.

Većina ljudi povezuje meso s jarko crvenom bojom, koja nije njegova prirodna boja već rezultat izlaganja zraku. Ako je mljeveno meso vakuumirano, njegova bi boja trebala biti ljubičasto crvenkasta, dok tamnije boje govore o tome da je riječ o starijoj životinji - premda to ne znači da je meso pokvareno. Općenito, crvena boja mesa se povezuje s tim da je meso starije. 

Junetina je pak prirodno crvenkasta, a po teksturi čvrsta. Ovaj tip mesa treba biti prošaran tankim, a ne širokim žilicama - dok žute masne žile upućuju na to da je životinja bila starija.

Primijetite li na junetini sivkaste ili crne dijelove - ne kupujte meso!

Općenito, kod mljevenog mesa je mogućnost prevare najveća - pa je najbolje tražiti da ga izmelju pred vama.

Kod janjetine meso treba biti svijetlo ružičaste boje, po teksturi čvrsto kao i junetina. Treba se voditi i standardnim mirisom janjetine - ako je janje bilo zamrzavano, tada je miris smanjen ili nepostojeći.

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Idi na 24sata

Komentari 45

  • kormilar 24.01.2020.

    Kad bi Hrvatska bila uređena država, što nije, ovakvi rekla - čula razgovori o ispravnosti kvalitete mesa bi bili nepotrebni, jer bi inspekcija radila svoj posao!

  • Win32 24.01.2020.

    Nikad ne kupovat unaprijed narezano meso i salame!!

  • 24.01.2020.

    Ovo je bas stara koka. Ali: stara koka dobra supa. 😋

Komentiraj...
Vidi sve komentare