To je to što me zanima!

Ovaj ukusni somun pravi se bez kvasca i gotov je za 15 minuta

Kod somuna je odlično to što se brzo i jednostavno priprema, a tijesto ponekad ne zahtijeva dizanje. U svakoj kulturi imaju omiljeni način spravljanja, a ovo je recept sa samo dva sastojka
Vidi originalni članak

Za ovaj somun ne treba vam kvasac, a spremit ćete ga za samo 15 minuta. Sve što vam treba od sastojaka su grčki jogurt i kupovna mješavina brašna s praškom za pecivo, tzv. self - rising flour. Ako ga nemate gdje kupiti, napravite ga sami tako što ćete po šalici brašna dodati 1 i pol žličicu praška za pecivo i 1/4 žličice soli, piše TheTakeout.

POGLEDAJTE VIDEO: Pažaninov recept za kruh bez kvasca

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Ako sami radite takvu mješavinu, možete umjesto pšeničnog bijelog brašna iskoristiti brašno bez glutena, raženo ili od cjelovitih žitarica. To će promijeniti teksturu somuna, ali će sastojci biti zdraviji.

Priprema je vrlo jednostavna. Pomiješajte jogurt i brašno u omjeru 1:1. Najlakše je ako kao mjeru koristite praznu čašicu jogurta, odnosno nakon što ste jogurt preliti u zdjelu, dodajte istu količinu brašna. Umijesite tijesto te ga razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi do željene veličine i gustoće po odabiru.

ZABORAVIT ĆETE NA KRUH 2 super recepta: Jogurt lepinje bez kvasca i fine balon lepinje

Postoji više načina kako ispeći somun. Možete ga staviti u tavu lagano premazanu masnoćom te peći iznad srednje vatre dok s obje strane nije dobio lijepu smeđu boju i lagano se napuhnuo, a u sredini nije gnjecav. Tako se peče oko tri minute sa svake strane. Možete ga pržiti u dubokoj masnoći dok ne postane hrskav i zlatne boje, a možete ga peći i na grill rešetki ili grill tavi.

Kad je pečen, koristite ga kao wrap za omiljene nadjeve ili gyros. Pospite ga sirom i jedite kao omlet ili po njemu razmažite umak za pizzu te na brzinu stavite u pećnicu uz dodatke i jedite ga kao pizzu.

RECEPT 'Balon' lepinje savršene su za umetanje finih mesnih delicija

Možete ga nakapati maslinovim uljem i začinima te jesti uz humus, ili premazati maslacem te dodati šećer i cimet te zapeći dok se šećer ne otopi. Na taj način dobit ćete ukusnu slasticu nalik cimet rolici.

Koju god opciju odabrali, ne može biti jednostavnije i brže od ovoga, a ujedno je riječ o sjajnom projektu za djecu koji će ih zabaviti na ukusan način.

POGLEDAJTE PRVI DIY SERIJAL U HRVATSKOJ:

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 13.12.2020.

    Ovo je dobro samo dok je toplo, poslije je žilavo

  • 13.12.2020.

    Odlično!

Komentiraj...
Vidi sve komentare