Svaki zaposleni roditelj koji i kuha zna cijeniti namirnice i jela koja se mogu unaprijed pripremiti i zamrznuti, a sve što ide u ova jela može smrznuto stajati nekoliko dana.
Zato ova jela možete pripremiti ranije kad imate dovoljno vremena i samo odmrznuti i podgrijati (u mikrovalnoj ili u pećnici).
Ziti tjestenina sa pečenom piletinom i parmezanom
Sastojci (za 6 porcija):
- Ziti tjestenina (500 g)
- 2 pakiranja očišćenih pilećih prsa
- umak od rajčice od, pasat (705 g)
- 2 šalice Mozzarella sira (200 g)
- 1 šalica parmezana (110 g)
- 1/4 šalice svježeg bosiljka (10 g)
- sol i papar, po želji
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C. Skuhajte tjesteninu i ocijedite je.
Pileća prsa narežite na kockice i malo ih dinstajte na ulju. Dodajte umak od rajčice, pa već skuhanu tjesteninu i miješajte dok se tjestenina ne poveže sa umakom.
Polovicu tjestenine s umakom izlijte u podmazani lim za pečenje (22x33 cm). Ravnomjerno ju pospite sa 1 šalicom (100 g) Mozzarelle, 1/2 šalice (55 g) parmezana i s polovicom nasjeckanog bosiljka koji ste pripremili. Preostalu polovicu umaka i tjestenine rasporedite ravnomjerno na vrhu. Pospite sa preostalim sirom i bosiljkom.
Pecite 20 minuta, izvadite i odmah pospite sa parmezanom i sa svježim bosiljkom.
Pečeni krumpir sa sirom i slaninom
Sastojci (za 12 porcija):
- 6 krumpira
- maslinovo ulje
- sol i papar, po želji
- 10 kriški kuhane slanine (hamburgera), narezane
- 3 šalice kiselog vrhnja (690 g)
- 4 šalice nasjeckanog cheddar sira (400 g)
- glavica luka
Priprema:
Cijele krumpire stavite na lim za pečenje i sa vilicom probušite rupice sa svake strane
Krumpir premažite maslinovim uljem, te pospite sa soli i paprom.
Pecite na 220°C 45 minuta.
Izvadite krumpir iz pećnice i ostavite da se ohladi. Narežite ga na ploške, na komade širine oko 2 i pol cm.
Polovicu krumpira položite na dno pleha za pečenje (prethodno premazanog uljem) dimenzija oko 23 x 33 cm.
Pospite sa komadima slanine, premažite s kiselim vrhnjem i pospite s pola pripremljenog sira.
Ponovite sve za drugi sloj.
Pecite skupa 20 minuta na malo manjoj temperaturi (oko 180°C), ili dok sir ne dobije zlatno smeđu boju.
Pospite sa vlascem.
Lazanje sa Alfredo piletinom i brokulom
Sastojci (za 6 osoba):
4 žlice maslaca
1 i pol žlica češnjaka, mljevenog
2 i pol šalice vrhnja za kuhanje (600 g)
Pola žličice crnog papra
3/4 šalice naribanog parmezana (85 g)
ZA LAZANJE
9 ploča lazanje tjestenine, skuhane
1 pečeno pile, nasjeckano
2 šalice brokule (500 g), nasjeckane
2 šalice Mozzarelle (230 g)
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 190°C.
U tavi rastopite maslac. Dodajte češnjak, vrhnje i papar. Stalno miješajte dok ne uzavrije, pa smanjite i nastavite kuhati na laganoj vatri.
Dodajte parmezan i nastavite miješati dok se umak ne zgusne.
Na dno pleha za pečenje stavite umak (veliku žlicu) i 3 skuhane ploče lazanja. Dodajte nasjeckanu pečenu piletinu, brokulu i Mozzarellu. Dodajte još umaka i ponovite sve za još jedan sloj. Na vrh zadnjeg sloja izlijte preostali umak i Mozzarellu.
Pokrijte folijom i pecite još 30 minuta. Skinite foliju i pecite još 15 minuta, dok sir ne porumeni.
Originalne recepte možete pogledati na Tasty.co.
POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM: