To je to što me zanima!

Ova jela će vas okrijepiti zimi: 5 recepata iz bakine kuhinje

Pripremite jušni ručak u pećnici, mljeveno meso 'na žlicu, aromatični bigos s kobasicama, ukusno varivo od leće ili isprobajte sarmu na drugačiji način, s ječmenom kašom
Vidi originalni članak

Variva, gulaši i bogate juhe idealan su zimski ručak, naročito nakon teške blagdanske hrane, koji će vas ugrijati i zasititi bez osjećaja težine u želucu. I klasičnim bistrim juhama od mesa i povrća možete dodati razne vrste tjestenina ili okruglica, noklica i riže.

Povrće i razni dodaci juhama mogu utažiti glad, ali za potpuni obrok bolje su krem-juhe i razne juhe-variva. A juha za tren postaje kremasta uz dodavanje ribanog parmezana ili tvrdog ovčjeg sira. Juhi se daje gustoća brašnom, škrobom, krumpirom, pasiranim povrćem, vrhnjem i kašom od žitarica.

Slasni kupus

Juhe od kupusa, svježeg i ukiseljenog, odlične su za ovo doba godine. Kupus sitno nasjeckajte i pirjajte s ostalim povrćem te zalijevajte mesnim temeljcem ili juhom. Gustoću takvoj juhi može dati ukuhana ječmena kaša ili nasjeckani krumpir. Skuhate li kupus sa špinatom, možete ga pasirati te u takvu krem-juhu dodati prženi kruh narezan na kockice.

I varivo je prava zimska poslastica koju je jednostavno pripremiti. Za bazu propirjajte luk, a može i poriluk. Odlučite li se za mesno varivo s pancetom ili komadićima mesa, narežite ga na kockice i pecite na malo ulja, zatim izvadite te u istom loncu propirjajte luk. Nakon što ste propirjali luk, nemojte odmah dodavati vodu ili temeljac. Dodajte povrće poput mrkve narezano na kockice ili trakice i njega propirjajte.

Idealni začini

Puniji okus povrtnim varivima dat će mahunarke i žitarice, ali i sušene i svježe gljive. Ne zaboravite ga ugustiti jer inače nećete dobiti varivo, nego juhu. Variva možete ugustiti zaprškom, preprženim brašnom na ulju, ali i kuhanim krumpirom, kukuruznim škrobom ili brašnom prethodno razmućenim u mlakoj vodi ili pasiranjem dijela povrća. Od začina su odlični sol, papar, crvena paprika, lovorov list, ali i curry. Isprobajte i variva od ribljih filea. Pri posluživanju dodajte prepržene komadiće kruha, sjemenke ili malo kiselog vrhnja. Gulaš je gusta juha pripremljena s dosta luka i paprike, uz dodatak sjeckanog krumpira i sitnog tijesta. Dolazi u mnogim mesnim varijacijama, a obogatiti ga možete tjesteninom, njokima i palentom.

5 jušnih recepata

Jušni ručak iz pećnice

SASTOJCI: KG KRTOG GOVEĐEG ILI JUNEĆEG MESA, 200 G SLANINE, ŽLICA MASLINOVA ULJA, 4 MRKVE, LUK, ŽLIČICA SOLI, 1⁄2 ŽLIČICE PAPRA, ŽLICA BRAŠNA, 2 I 1⁄2 DL CRNOG VINA, 3 ŽLICE GOVEĐEG TEMELJCA, ŽLICA PASIRANE RAJČICE, 4 ČEŠNJA ČEŠNJAKA, 1⁄2 ŽLIČICE TIMIJANA, LOVOROV LIST, 250 G GLJIVA, PERŠIN, 100 G UKISELJENE LUČICE

PRIPREMA: Sjeckanu slaninu prepržite na ulju i izvadite. Na istoj tavi popržite kocke mesa. Posložite meso sa slaninom u zdjelu za pečenje. Posolite, popaprite, pospite brašnom i promiješajte. Stavite u pećnicu zagrijanu na 210°C i pecite 5 minuta. Promiješajte i vratite u pećnicu na 5 minuta dok meso ne dobije hrskavu koricu. Izvadite iz pećnice i smanjite temperaturu. Umiješajte prženi luk i mrkvu te zalijte vinom i temeljcem da tekućina pokrije meso. Dodajte rajčicu, lovorov list, timijan i protisnuti češnjak. Vratite posudu u pećnicu da se krčka dva i pol sata. Na žlici maslaca prepržite sjeckane lučice i gljive, dodajte malo temeljca i peršinov list. Pirjajte dok ne omekša. Umiješajte u gotov gulaš.

Mljeveno meso 'na žlicu'

SASTOJCI: 700 G GOVEDINE ILI JUNETINE OD PLEĆKE, 100 G SUHE SLANINE, 2 LUKA, ČEŠANJ ČEŠNJAKA, 2 PAPRIKE BABURE, 3 RAJČICE, FEFERON, MLJEVENA CRVENA PAPRIKA, MAST, SOL

PRIPREMA: Meso operite i sitno nasjeckajte ili sameljite u električnoj sjeckalici. Slaninu narežite na sitne kocke, popržite na masti, zatim dodajte sjeckani luk i češnjak. Kratko popržite, pa dodajte narezano meso. Umiješajte očišćene paprike narezane na sitne kocke, oguljene sjeckane rajčice, pospite mljevenom paprikom, pa uz dolijevanje vode pirjajte gulaš dok meso i povrće ne omekšaju. Pred kraj začinite solju. Kuhani gulaš pospite sjeckanim feferonom.

Bigos s kobasicama

SASTOJCI: KG SVINJETINE S KOŽICOM, 500 G JUNETINE, 500 G TELETINE, 3 DOMAĆE DIMLJENE KOBASICE, 200 G SUHOG MESA, 150 G SLANINE, KG KISELOG KUPUSA, MANJA GLAVICA SVJEŽEG kupusa, 250 G ŠAMPINJONA, 6 SUHIH ŠLJIVA, 2 LUKA, 2 REŽNJA ČEŠNJAKA, PASIRANA RAJČICA, KOPAR, RUŽMARIN, PERŠIN, KIM U PRAHU, SOL, PAPAR, ULJE

PRIPREMA: Meso narežite na kocke, posolite, popaprite, dodajte peršin, ružmarin i kim te ga ostavite u marinadi sat vremena. Narežite svježi kupus na trake, a narezani kiseli kupus isperite u hladnoj vodi i ocijedite. Izrežite kobasice na ploške, a suho meso i slaninu na komadiće. U veliki lonac na ulju pirjajte sjeckani luk i zgnječeni  češnjak. Dodajte svježi kupus i ploške šampinjona, pa kad malo sve omekša, posložite slaninu, dimljeno meso i kobasice. Stavite jedan dio kiselog kupusa, suhe šljive i koncentrat rajčice te ubacite marinirano meso i ostatak kiselog kupusa. Zalijte vodom i pustite neka krčka na laganoj vatri najmanje dva sata. Po potrebi zalijevajte vodom ili temeljcem.

Varivo od leće

SASTOJCI: 230 G LEĆE, MASLINOVO ULJE, 3 REŽNJA ČEŠNJAKA, CRVENI LUK, MRKVA, L VODE, VEĆI KRUMPIR, ORIGANO, RUŽMARIN, 2 LOVOROVA LISTA, ŽLICA KONCENTRATA RAJČICE, ŽLIČICA VINSKOG OCTA, SOL, PAPAR

PRIPREMA: Leću isperite. namočite i ostavite da stoji preko noći. Uspite leću u veći lonac i dodajte vode da je prekrije. Zagrijte do vrenja i kuhajte oko deset minuta pa procijedite. Na maslinovu ulju propirjajte češnjak, luk i mrkvu te dodajte lovorov list. Dodajte leću, litru vode, na kockice narezani krumpir, prstohvat origana i ružmarina pa zagrijte do vrenja. Smanjite vatru, poklopite i kuhajte deset minuta. Dodajte koncentrat rajčice te posolite i popaprite te kuhajte još 40-ak minuta. Ako se jako zgusne, dodajte još vode. Prije kraja dodajte pola žlice maslinova ulja i ocat.

Sarma s ječmenom kašom

SASTOJCI: GLAVICA KISELOG KUPUSA, 350 G MLJEVENE JUNETINE, 150 G MLJEVENE SVINJETINE, 40 G JEČMENE KAŠE, 80 G MASTI, 80 G SUHE SLANINE, 100 G SUHOG MESA, 2 ŽLICE PIRE OD RAJČICE, ŽLICA BRAŠNA, ŽLIČICA MJEŠAVINE ZAČINA, SOL, PAPAR

PRIPREMA: Odvojite listove od glavice kupusa. Operite ih, odrežite deblji dio, a veće prerežite na pola. Dio kupusa narežite na rezance, a suho meso i slaninu na ploške. Očistite i operite ječmenu kašu. Na masti popržite slaninu i dodajte mljevenome mesu. Umiješajte povrtnu mješavinu začina te ocijeđenu ječmenu kašu. Posolite, popaprite i promiješajte. Na svaki list kupusa stavljajte dio nadjeva i savijajte rolice. Na dno dublje zdjele stavite još malo masti i sitno rezani kupus, gore poslažite sarme, a u sredinu stavite suho meso. U litri vode pomiješajte pasiranu rajčicu, dodajte malo soli i papra, pa tekućinom prelijte sarme. Kuhajte poklopljeno oko 2 sata na laganoj vatri. Po potrebi dolijte još malo vode i tijekom kuhanja povremeno protresite posudu. Pred kraj umiješajte brašno razmućeno u malo vode.

Još neodoljivih recepta za jela na žlicu potražite u magazinu Skuhatćute.

Skuhatćute donosi više od 125 recepata na raskošnih 100 stranica. Inspirirajte se idejama za bogata zimska jela i slastice. Uživajte u slasnim pečenjima, zasladite se bogatim kolačima, utoplite uz slatke napitke... Skuhatćute je u prodaji po cijeni od 20 kuna.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • vitny 15.01.2018.

    jedan moj , varivo poriluk sa mljevenim mmmm prefino! /naravno ko voli poriluk/

  • Ovca007_1 15.01.2018.

    Ja najbolje volim hrenovku od ovce. Sa semfom.

  • tallija 15.01.2018.

    Varivo od leće mi je ok al mljeveno na žlicu ne bih.

Komentiraj...
Vidi sve komentare