Jaja, avokado, bademi i borovnice nisu samo ukusni, to je prava hrana za bolji rad mozga. Ono što danas jedete može utjecati na vaš mozak sada i kasnije. Je li to pozitivan ili negativan utjecaj, ovisi o tome što stavite na svoj tanjur ili u čašu.
- Kratkoročno, prava hrana ljudima može pomoći da bolje uče ili rade na poslu. Pogrešna hrana može dovesti do glavobolje i smanjenja koncentracije - kaže doktorica Maggie Moon, autorica knjige 'Prehrana za um' (The MIND Diet).
Istraživanje o doručku pokazuje da jutarnji obrok s nižim glikemijskim indeksom može dovesti do boljeg pamćenja i raspona pozornosti do dva sata kasnije, dodaje Moon.
- Dugoročno, zdrava prehrana može održati vaš mozak u dobroj kondiciji, dok loša prehrana postaruje vaš um puno brže i povećava rizik od razvoja demencije - objašnjava Moon.
Borovnice
Bobičasto voće je obično na vrhu ljestvice zdravog voća, a to je zbog obilja polifenola, uključujući i flavonoidne pigmente koji se nazivaju antocijanini.
- U istraživanju u kojem je sudjelovalo više od 16.000 žena, ispitanice koje su jele borovnice barem jednom tjedno su bile tri do četiri godine kognitivno mlađe od ispitanica koje su rjeđe jele borovnice - kaže Moon.
Osim toga, kratkotrajna eksperimentalna istraživanja pokazala su da bobičasto voće potiče spoznaju, vjerojatno zbog obilja flavonoida, koji imaju pobjedničku kombinaciju antioksidansa i protuupalnih svojstava.
Avokado
- Mononezasićene masti i antioksidansi u avokadu pomažu u optimiziranju cirkulacije, što pridonosi boljem protoku krvi u mozgu - kaže Cynthia Sass, nutricionista iz New Yorka i Los Angelesa. Dodaje da kalij u avokadu pomaže regulirati krvni tlak.
Nastojte jesti trećinu avokada dnevno, najbolje ujutro kad se probudite kako biste pojačali mentalni fokus i koncentraciju do kraja dana.
Jaja
Jedite žumanjke - to je dio jaja koji mozgu pruža najviše hranjivih tvari.
- Nedavno provedeno istraživanje je pokazalo da konzumacija jaja poboljšava verbalnu tečnost i funkcioniranje frontalnog režnja, što je područje mozga koje pomaže pri rješavanju problema, spontanost, pamćenje, jezik, inicijacija, prosudba, kontrola impulsa i socijalno i seksualno ponašanje - objasnila je Moon.
Glavni prehrambeni spoj u ovoj hrani za mozak je kolin. Kolin je ključan za optimalno funkcioniranje mozga i stvaranje neurotransmitera acetilkolina, koji je povezan s pamćenjem.
Bademi
Grickanje badema je ukusna navika koja vam poboljšava koncentraciju. Bademi su glavni izvor vitamina E, a istraživanja otkrivaju da ovaj vitamin topiv u mastima može usporiti spoznajni pad i pojačati pamćenje i mentalnu budnost. Osim toga, studija objavljena u časopisu Journal of American Medical Association otkrila je da velike količine vitamina E usporavaju funkcionalni pad osoba s blagom do umjerenom Alzheimerovom bolesti.
Budući da 30 grama badema daje 35 posto dnevnih potreba vitamina E, razmislite o uživanju u barem desetak badema dnevno.
Slanutak
Izvanredan hranjivi sastojak u slanutku je vitamin B-6. Nedostatak ovog vitamina može kratkoročno pridonijeti lošoj koncentraciji te dugoročno utjecati na kognitivni pad čovjeka. I druge vrste grahorica imaju dobar utjecaj na rad mozga.
- Grah je hrana s niskim glikemijskim indeksom te je pun polako probavljivih ugljikohidrata, što je dobro za kratkoročnu koncentraciju - kaže Moon.
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
Najpoznatije kao najbolji izbor za zdravo srce, ekstra djevičansko maslinovo ulje također je hrana za mozak.
- Maslinovo ulje ima približno 230 antioksidansa i polifenola, ali oleokantal može biti posebno neuroprotektivan - kaže Moon. Objašnjava da je istraživanje provedeno na životinjama pokazalo da oleokantal potiče proizvodnju proteina i enzima koji su bitni za čišćenje beta-amiloida iz mozga, što je važno jer nakupljanje beta-amiloidnih plakova na kraju narušava funkciju živčanih stanica.
- U nedavnom istraživanju, utvrđeno je da ljudi koji u prehrani konzumiraju maslinovo ulje imaju bolje neposredno i odgođeno verbalno pamćenje - dodaje Moon.
Tamnozeleno lisnato povrće
- Tamno lisnato zeleno povrće poput kelja može pomoći umanjiti kognitivno propadanje kod ljudi - kaže Sass.
Dodaje da su nedavna istraživanja pokazala da samo jedna porcija dnevno zelenog lisnatog povrća može pomoći u očuvanju pamćenja i kognitivnih sposobnosti kod starijih ljudi
- To je ogromna potencijalna korist na temelju male promjene u prehrani. A uz to, zeleno lisnato povrće održava zdravlje srca i kod raka - kaže Sass.
ŠTO SE DOGAĐA S KRALJEVSKOM OBITELJI? 'Meghan i Kate su velike glumice'