To je to što me zanima!

Otkrijte sve čari ribe i bakalara na svečanom badnjem stolu

Bakalar na crveno, oslić à la bakalar, okruglice od bakalara i gurmanski oslić neka su od slasnih jela koja će upotpuniti atmosferu Badnjaka svojim mirisom i okusom
Vidi originalni članak

Tijekom namakanja suhog bakalara nekoliko puta promijenite vodu, a kako bi bio još mekši, bakalar možete namakati i u mlijeku.

Jedan od najtradicionalnijih načina pripreme bakalara je onaj na bijelo, a tako se priprema u većini kućanstava u vrijeme blagdana i postova. Trebat će vam 400 g sušenog bakalara, maslinovo ulje, sol, papar i češnjak. Istucite bakalar i namačite. Kad omekša, stavite ga kuhati u hladnu vodu. Nakon što voda zakipi, posolite i maknite s plamenika. Sačuvajte vodu. Očistite bakalar, usitnite ga, začinite i prelijte maslinovim uljem. 

Zatvorite posudu i dobro protresite da se sve prožme. Kuhajte oko sat vremena. Obitelj Stefanov iz istarskih Bačvi usavršila je posebno za blagdanski stol recepte koji uključuju ovu cijenjenu ribu - isprobajte njihove pohane okruglice sa sezamom, šugo od bakalara ili pljukance s bakalarom na bijelo. Bakalarom domaće proizvodnje ova obitelj i njezin ugostiteljski obrt Milena opskrbljuju gotovo cijelu Istru i Hrvatsku.

Pohane okruglice od bakalara u sezamu

Sastojci: 300 g Bakalara na bijelo, 2 jaja, brašno, krušne mrvice, sezamove sjemenke, ulje

Priprema: Od bakalara na bijelo žličicom napravite okruglice koje ćete prvo uvaljati u brašno, zatim jaja pa u mrvice. Ponovite postupak: uvaljajte u brašno, jaje i na kraju u sezamove sjemenke. Pržite u vrelom ulju. Ocijedite, osušite na kuhinjskom papiru te poslužite na listovima salate. 

Šugo od bakalara s palentom

Sastojci:  200 g norveškog bakalara, 250 g pasirane rajčice, 250 g komadića rajčice, dl vina, glavica luka, komadić češnjaka, sol, papar, peršin, 200 g palente, maslinovo ulje

Priprema: Suhi bakalar istucite batom te namačite 24 sata. Kad postane savitljiv, kuhajte dva sata dok meso i kost u sredini ne omekšaju. Kuhani bakalar očistite od kostiju i crne kožice. Vodu od kuhanja bakalara sačuvajte kao temeljac za podlijevanje. Na maslinovu ulju pirjajte luk. Dodajte kosani češnjak, a zatim bakalar koji ste usitnili miješanjem. Dodajte pasiranu rajčicu, komade rajčice, vino, sol, papar i temeljac prema potrebi. Kuhajte sat vremena uz lagano miješanje. Začinite peršinom. Skuhajte palentu i poslužite uz umak od bakalara.

Pljukanci s bakalarom na bijelo

Sastojci: 400 g pljukanaca, 300 g Bakalara na bijelo, 2 žlice temeljca, sol

Priprema: Pljukance kuhajte u vreloj i posoljenoj vodi. U zagrijanoj tavi bakalar na bijelo razrijedite s dvije žlice temeljca. Miješajte dok ne dobijete gust umak. Kad su pljukanci kuhani “al dente”, procijedite ih i dodajte u tavu s umakom od bakalara na bijelo te pomiješajte.

Trikovi za još bolja jela

  • Pohane okruglice od bakalara u sezamu mogu se jesti i tople i hladne, kaže obitelj Stefanov
  • Filete bakalara popaprite, premažite maslacem i uvaljajte u mješavinu začinskog bilja te ispecite
  • Za pljukance tijesto iskidajte na komadiće i oblikujte u štapiće valjanjem između dlanova

Slast u svakom izdanju

Dvije su varijante bakalara najpoznatije - na bijelo i na crveno. No može se pripremiti i kao složenac, u kombinaciji s povrćem, jajima ili kao juha. 

Ako nemate vremena za pripremu suhog bakalara koji zahtijeva namakanje, upotrijebite zamrznute filete bakalara. Odmrznite ih u hladnoj vodi, koju povremeno možete promijeniti. Filete potom dobro osušite kuhinjskim papirom. Posolite ih i popaprite, a možete i nakapati limunovim sokom. Nakon što ste ih tako pripremili, slijedite recept za jelo koje ste odlučili pripremiti. Bijelo meso bakalara blagog je okusa te se stoga dobro slaže s gotovo svime, a njegov okus možete zamijeniti oslićem. 

Fileti oslića pružaju jeftiniju a ipak jednako ukusnu varijantu blagdanskog obroka.

Bakalar okupan začinima

Sastojci: kg usoljenih fileta bakalara, kg krumpira, 400 g pelata, luk, 2 češnja češnjaka, lovorov list; umak: 100 ml bijelog vina, 150 ml maslinova ulja, ružmarin

Priprema: Isperite bakalar i namačite ga 24 sata. Skuhajte krumpir, narežite ga na ploške pa ga posložite u vatrostalnu posudu. Narežite bakalar i dodajte ga krumpiru, kao i pelate, luk, češnjak te lovorov list. Vino, maslinovo ulje i ružmarin dobro promiješajte i prelijte preko pripremljenog bakalara. Prema želji, pospite bosiljkom i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 50 minuta.

Bakalar s krumpirom i jajima

Sastojci: 300 g sušenoga zasoljenog bakalara, 4 krumpira, luk, 3 češnja češnjaka, 3 jaja, peršin, 2 žlice maslinova ulja, lovorov list, ulje za prženje, sol

Priprema: Bakalar koji ste prethodno namočili kuhajte u hladnoj vodi oko 30 minuta. Kad omekša, ohladite pa skinite kožu i očistite ga od kostiju. Umutite jaja, dodajte peršin i sol. Ogulite krumpire i narežite ih na male komade ili ih naribajte. Krumpire ispržite u ulju. Nasjeckani luk stavite u nauljenu tavu. Ulijte maslinovo ulje pa dodajte češnjak i lovorov list. Pržite oko dvije minute, dodajte bakalar i pržite još dvije minute. Dodajte krumpire i jaja pa kuhajte još tri minute.

Fina juha od bakalara i bijelog vina

Sastojci: 300 grama bakalara, voda u kojoj se bakalar kuhao, 150 grama maslinova ulja, peršin, 100 mililitara bijelog vina, sol, papar, 50 grama brašna, 30 grama maslaca, 100 mililitara vrhnja za kuhanje

Priprema: Bakalar dobro namočite te ga kuhajte dok ne omekša, otprilike 30 minuta. Vodu u kojoj se kuhao bakalar nemojte baciti. Na maslinovu ulju i maslacu popržite malo brašna pa zalijte vodom u kojoj se kuhao bakalar. Posolite i popaprite prema želji te dodajte bakalar, koji ste prethodno očistili i usitnili. Dolijte bijelo vino. Kuhajte otprilike 20 minuta. Na kraju dodajte peršin i vrhnje za kuhanje te kuhajte još nekoliko minuta kako bi se namirnice sljubile. Dobar tek!

Bakalar na crveno

Sastojci: 1,5 kg suhog bakalara, 3 kg krumpira, 300 g pelata, 400 ml bijelog vina, 4 češnja češnjaka, sol, papar, 50 ml maslinova ulja, vezica peršinova lišća

Priprema: Bakalar namačite barem jedan dan. Zatim ga ocijedite i kuhajte. Kuhani bakalar izvadite, a vodu sačuvajte. Očistite ga od kože i kosti te natrgajte na manje komade. Krumpir narežite, a peršin i češnjak sitno nasjeckajte. U vatrostalnu posudu slažite red bakalara pa red krumpira dok ne napunite posudu. Dodajte pelate, bijelo vino, maslinovo ulje, peršin, češnjak, sol i papar. Sve zalijte temeljcem i kuhajte dok krumpir ne omekša.

U znaku bakalara: okruglice

Sastojci: 400 g soljenog bakalara, čaša bijelog vina, luk, peršin, pasirana rajčica iz konzerve, nekoliko kriški slanine, cimet u prahu, češanj češnjaka, 2 jaja, žlica krušnih mrvica, maslinovo ulje, mast za prženje, papar

Priprema: Nakon namakanja očistite bakalar i narežite na komadiće. U loncu na ulju propirjajte nasjeckani luk i peršin, zatim i bakalar. Dodajte čašu bijelog vina koje mora ispariti pa malo rajčice i papra. Kad se umak zgusne, skinite ga s vatre, izvadite i sitno nasjeckajte bakalar te sačuvajte umak. Posebno pripremite smjesu od umućenih jaja i krušnih mrvica, zatim dodajte usitnjenu slaninu i češnjak te prstohvat cimeta u prahu. Sve dobro izmiješajte, dodajte bakalar, oblikujte okruglice koje ispržite u kipućem ulju ili masti. Okruglice stavite u umak u kojem se kuhao bakalar i ostavite kuhati na laganoj vatri oko 15 minuta da se sve prožme.

Bakalar na bijelo

Sastojci: 400 g sušenog bakalara, sol, papar, 200 ml maslinova ulja, 5 češnjeva češnjaka, peršin

Priprema: Bakalar istucite batom pa namačite dva dana. Posolite ga i stavite kuhati, maknite s vatre te ostavite da odstoji desetak minuta. Ocijedite vodu u kojoj se kuhao i sačuvajte je. Očistite ribu od kosti i kože pa tako očišćeni i usitnjeni bakalar stavite u zdjelu, popaprite ga i prelijte uljem te pospite nasjeckanim češnjakom i peršinom. Poklopite i tresite sve dok bakalar ne postane bijel. Zatim zdjelu stavite u posudu s kipućom vodom i kuhajte na pari otprilike 60 minuta. Kad je gotov izmiksajte ga i poslužite. 

Gurmanski oslić

Sastojci: maslinovo ulje, luk, stručak celera, 3 češnja češnjaka, prstohvat čilija, 2 rajčice, 125 ml bijelog vina, 400 ml povrtnog temeljca, 50 g kus-kusa, 250 g fileta oslića, korica od pola limuna, prstohvat peršina

Priprema: Ugrijte žlicu ulju u tavi pa dodajte luk, celer, češnjak i čili. Začinite i pržite deset minuta. Dodajte rajčice i pržite još nekoliko minuta. Ulijte vino i pustite da zakuha, pa kuhajte dvije minute. Dodajte kus-kus i temeljac. Smanjite vatru i dodajte ribu, poklopite pa kuhajte od pet do sedam minuta. Poslužite posuto naribanom limunovom korom i peršinom.

Oslić a la bakalar

Sastojci: 8 krumpira, 5 srednjih fileta oslića, 50 ml maslinova ulja, 2 lovorova lista, 3 češnja češnjaka, luk, 2 žlice listića peršina, sol, papar

Priprema: Krumpir ogulite i narežite na ploške. U lonac ulijte ulje i poslažite polovinu krumpira. Pospite peršinovim listovima, solju i paprom te dodajte sitno nasjeckani češnjak. Oslić narežite na kocke i polovicu posložite po krumpirima. Dodatno začinite pa pospite s još malo peršinovih listova te češnjaka. Dodajte sitno narezani luk, drugi dio oslića, začine, peršin i češnjak. Stavite lovorov list i ostatak narezanoga krumpira. Prelijte s malo vode i kuhajte 30 minuta.

Recepti su preuzeti iz gastromagazina Skuhatćute u kojem možete pronaći još recepata za ukusna blagdanska jela. 

Idi na 24sata

Komentari 27

  • snajperista21st 25.01.2013.

    ha riba........

  • ivancica10 22.12.2012.

    Oh mein gott... Das ist gut fisch

  • FAZAN 21.12.2012.

    ma fuj odvratno ako se ovo meze nazvat jelom, ovo izgleda ko da je neko provario i povratio

Komentiraj...
Vidi sve komentare