Ako ste depresivni i često mijenjate raspoloženje, muči vas kroničan umor, imate tamne kolutove oko očiju, probleme s kožom, začepljen nos i česte probleme s tvrdom stolicom, a sve to povremeno “začini” teška glavobolja i nesanica, ili česti simptomi kandidijaze, uzrok problema ne mora biti samo stres, ili neki fizički poremećaj. Moguće je da imate problema s alergijom ili intoleracijom na hranu.
Reakciju možete osjetiti odmah nakon što ste nešto takvo pojeli, kao peckanje u ustima, osip, oticanje usana, lica, te jezika i grla.
Alergija je reakcija imunološkog sustava na hranu, ili sastojak hrane koji tijelo prepoznaje kao “strano”, i to doživljava kao napad. Reakciju možete osjetiti odmah nakon što ste nešto takvo pojeli, kao peckanje u ustima, osip, oticanje usana, lica, te jezika i grla. Mogu se javiti problemi s disanjem, vrtoglavica, pa čak i nesvjestica, a u nekim slučajevima mučnina i povraćanje te grčevi s proljevom. Neki od tih znakova mogu se javiti i kod intolerancije na hranu. Ona se smatra blažim oblikom alergije, odnosno pseudoalergijom. Intolerancija je češće reakcija na dodatke hrani i neke sastojke, a manje na same namirnice.
Oba problema češće pogađaju djecu, mušku populaciju te ljude koji boluju od astme. Kod osjetljivosti na hranu pogođen je probavni i imunološki sustav. U pravilu, kod intolerancije na hranu problem je u nedostatku probavnih enzima i kiselina koje ne mogu razgraditi, probaviti te apsorbirati određene sastojke hrane. Ako sumnjate na osjetljivost ili alergiju na neku vrstu hrane zato što se neki simptomi pojave nakon njena konzumiranja, vaš liječnik će vas uputiti da vodite dnevnik prehrane te upisujete simptome koje ste zapazili. Kad se pojavi podudarnost, pokušajte izbaciti tu namirnicu iz jelovnika.
Alergične osobe u dodiru s alergenom u krajnjem slučaju mogu doživjeti anafilaktični šok, sindrom opasan po život.
Ako se nakon toga simptomi više ne pojavljuju, moguće je da ste našli namirnicu zbog koje imate problema. Ako je riječ o alergiji, najbolje je potpuno izbaciti namirnicu iz prehrane, kako se ne biste izložili životnoj opasnosti. Naime, alergične osobe u dodiru s alergenom u krajnjem slučaju mogu doživjeti anafilaktični šok, sindrom opasan po život, koji može početi naizgled bezazlenim svrbežom kože, a završiti oticanjem grla i nesvjesticom.
Stoga se u slučaju alergije obavezno posavjetujte s liječnikom o tome trebate li uza se nositi injekciju adrenalina, koja vam u takvim situacijama može spasiti život. Ako je riječ „samo“ o intoleranciji, možda ćete se “izvući” smanjenjem količine hrane koja izaziva problem ili rjeđom konzumacijom, što u nekim slučajevima može dovesti do toga da problemi potpuno nestanu, ili se javljaju samo u blagom obliku.
No ako se simptomi ne povlače, najbolje je obaviti testiranje alergije na hranu ili intoleranciju koje se obavlja opsežnom analizom krvi. Analizom se prepoznaju visoke razine specifičnih IgG antitjela na određenu hranu te predstavlja osobni imunološki profil na hranu osobe koja se podvrgla testiranju. Testovi su brzi i vrlo učinkoviti, a osim vrste hrane koju trebate izbjegavati, pokazat će i kojem tipu osobe pripadate s obzirom na reakciju.
Trenutačno otpuštanje histamina i drugih kemijskih spojeva vezanih uz alergije (kemijski medijatori) iz mastocita brzo dovodi do pojave grčeva u trbuhu.
Dva su osnovna tipa: oni s brzom i oni s odgođenom reakcijom. Imunološka reakcija tipa 1 je klasična, brza reakcija, IgE-posredovana. Taj tip alergije javlja se kod samo dva do pet posto ljudi, češće kod djece, rjeđe kod odraslih. Javlja se kod ljudi koji imaju genetički predispozicije za alergije, čiji imunološki sustav stvara specifični oblik antitijela na određenu hranu nazvan imunoglobulini E (IgE). Trenutačno otpuštanje histamina i drugih kemijskih spojeva vezanih uz alergije (kemijski medijatori) iz mastocita brzo dovodi do pojave grčeva u trbuhu, dijareje, kožnog osipa, ožarica, naticanja, otežana disanja, sve do najgore mogućnosti: anafilaktičkog šoka.
Tip 3 su osobe kod kojih se reakcija razvija kao odgođena. Kod 40 do 60 posto alergičnih osoba reakcija na hranu može se javiti i nekoliko dana nakon konzumacije hrane, pa je često teško povezati simptome s hranom, odnosno ljudi prije posumnjaju na niz drugih zdravstvenih poremećaja. Takva reakcija javlja se kada imunološki sustav stvara preveliku količinu antitijela tipa imunoglobulina G (IgG). Ta se antitijela vežu izravno na hranu kada ona uđe u krvotok.
Odgođena reakcija na hranu može se povezati s više od 100 alergijskih simptoma te više od 150 različitih medicinskih oboljenja. Brze alergijske reakcije na hranu su često trajne i ustaljene. Primjer: jednom kada razvijete alergiju na kikiriki ili školjke, ona je doživotna. Odgođene alergijske reakcije na hranu su često reverzibilne. Ako potpuno izbacite hranu koja izaziva alergij tri do šest mjeseci, možete većinu hrane (oko 86%) ponovno vratiti u svoju prehranu bez nastajanja simptoma.
Opasno je stalno jesti istu hranu
Čak 60 do 80 posto stanovništva pati od osjetljivosti na jednu ili više vrsta namirnica. Ako iz dana u dan jedete jednoličnu hranu i imate isti izbor namirnica, to je najlakšii način da se razvije intolerancija na tu vrstu hrane.
Prvo obožavate, pa ne podnosite
Ako postoji hrana za kojom žudite, ili vam se čini da ste ovisni o njoj i kad je se dočepate ne možete prestati jesti, velike su šanse da će se s vremenom razviti alergijske reakcije, ili barem simptomi netolerancije.
20 posto više alergičnih
Osjetljivost i netolerancija na hranu uzrok su umora i emocionalnih problema u zadnjih nekoliko godina, pokazuju istraživanja. Statistika pokazuje da je učestalost osjetljivosti i alergija na hranu porasla za 20 posto.
S promjenom prestaju bolovi
Istraživanje objavljeno u časopisu The Lancet pokazalo je da se, nakon što su u prehrani pacijenata u bolnicama eliminirani najčešći alergeni, pojava migrene smanjila za čak 93 posto! Povuče se i većina drugih simptoma.
Može se pojaviti i ovisnička kriza
Pacijenti koji su izbacili hranu na koju su osjetljivi osjećaju simptome ovisnosti kao i oni koji se odvikavaju od nikotina.Simptomi se uoče kod onih koji su osjetljivi na mliječne kiseline, gluten, pšenicu i šećer.
Najčešći uzrok raznih upala
Netolerancija na hranu jedan je od vodećih uzroka pretilosti. Smatra se, da su dva najčešća izvora raznih vrsta upala u 21. stoljeću šećer i rafinirani ugljikohidrati te skriveni alergeni u hrani, a jedan od najvažnijih je gluten.
Ubrzani puls otkriva alergiju
Dr. Arthur Coca uveo je “testiranje pulsa” za otkrivanje alergije na hranu. Otkrio je da nekim osobama nakon te hrane povećava broj otkucaja srca. No ne reagiraju svi tako, ili su reakcije specifične, pa je bolje otići liječniku.
Rotiranje hrane daje rezultate
Da biste smanjili probleme, uvedite rotirajući meni, odnosno izmjenu svih namirnica na jelovniku. Kružna dijeta podrazumijeva da svaku vrstu hrane jedete samo jednom u četiri dana: ako u ponedjeljak jedete jaja, ne jedite ih do petka.
Osam namirnica uzrokuje čak 90 posto svih alergija
Kada je riječ o alergijama na hranu, često se spominje pojam “velikih 8“ – radi se o osam namirnica koje uzrokuju više od 90 posto svih alergija na hranu. To su: mlijeko, jaja, riba, ljuskari (morski i riječni rak, jastog, škampi), kikiriki, soja, orašasti plodovi (bademi, orasi, lješnjaci, kesteni) i pšenica. Za alergijsku reakciju su odgovorni proteini navedene hrane. Oni se kuhanjem ne uništavaju, što znači da i sirova i kuhana hrana mogu izazvati reakciju. Također, ne razaraju ih ni želučana kiselina niti enzimi probavnog sustava. Iako se nutritivne alergije najčešće javljaju kod djece, ni odrasli nisu pošteđeni. Upravo su alergije na ljuskare (uključujući i škampe), ribu, kikiriki i orahe najčešći uzročnici alergija u odraslih osoba.
Rizične kombinacije
Alergija na: Kikiriki
Rizik na reakciju: Grašak, leća
Rizik: 5 posto
Alergija na: Orasi
Rizik na reakciju: Lješnjaci, brazilski oraščić
Rizik: 37 posto
Alergija na: Losos
Rizik na reakciju: List, sabljarka
Rizik: 50 posto
Alergija na: Škampi
Rizik na reakciju: Rakovi, jastog
Rizik: 75 posto
Alergija na: Pšenica
Rizik na reakciju: Riža, ječam
Rizik: 20 posto
Alergija na: Kravlje mlijeko
Rizik na reakciju: Govedina
Rizik: 10 posto
Alergija na: Kravlje mlijeko
Rizik na reakciju: Govedina
Rizik: 10 posto
Alergije na: Kravlje mlijeko
Rizik na reakciju: Kozje mlijeko
Rizik: 92 posto
Alergija na: Kravlje mlijeko
Rizik na reakciju: Kobilje mlijeko
Rizik: 4 posto
Alergija na: Pelud (breza, ambrozija)
Rizik na reakciju: Jabuka, breskva, med
Rizik: 55 posto
Alergija na: Breskva
Rizik na reakciju: Jabuka, šljiva, trešnja
Rizik: 55 posto
Alergija na: Dinja
Rizik na reakciju: Lubenica, banana, avokado
Rizik: 92 posto
Alergija na: Lateks
Rizik na reakciju: Kivi, banana
Rizik: 35 posto
Alergija na: Kivi, banana
Rizik na reakciju: Lateks
Rizik: 11 posto
Razlike alergije i intolerancije
Alergija
Dob: Dojenčad i mala djeca (najčešće u prvih 12 mj.)
Reakcija: Trenutačna (nekoliko minuta do maksimalno sat). I kod odraslih dugoročna od nekoliko dana.
Simptomi: Oticanje, svrbež, teškoće s disanjem, akutni osipi
Podloga: Astme, alergije na pelud, ekcemi u obitelji
Okidači: Proteini u hrani: jaja, kikiriki, riba...
Uzorak: Predvidiv, često se preraste nakon škole
Dijagnoza: Mjerenje antitijela u krvi nakon testa na koži
Intolerancija
Dob: Simptomi se mogu pojaviti bilo kada
Reakcija: Kasnija (od pola sata do 48 sati)
Simptomi: Glavobolje, čirevi u ustima, kronični osipi
Podloga: Sklonost netoleranciji se nasljeđuje
Okidači: Prirodna hrana, ali i kemijski aditivi
Uzorak: Nepredvidiv, simptomi variraju tijekom godina
Dijagnoza: Nema “kemijskog” testa, evidencija namirnica
Simptomi intolerancije na hranu
- Depresija i promjene raspoloženja
- Umor i žudnja za hranom
- Podočnjaci i tamne vrećice ispod očiju
- Glavobolje, nesanica
- Autoimune bolesti
- Svrbež, osipi, problemi s kožom
- Kandidijaza
- Oticanje, zadržavanje vode
- Nadutost
- Zatvor, začepljeni nos
- Bolovi u mišićima i zglobovima