Broj osoba: 4
Priprema: 45 minuta
Sastojci:
500 g jagoda, 80 g kristal šećera, ½ limuna, pet žlica bijeloga vina, 200 g slatkog vrhnja, dva vanilin šećera
Priprema:
Jagode operite, očistite i, ako su veće, prepolovite ih. Voće zagrijavajte uz miješanje s pet žlica vode i šećerom, sve dok se šećer ne otopi. Nakon toga usitnite sve štapnim mikserom i protisnite kroz gusto cjedilo kako bi se odstranile sjemenke.
Iscijedite limun pa sok s bijelim vinom umiješajte u kašicu od jagoda. Ostavite da se malo ohladi. Voćnu smjesu ulijte u plitku posudu (primjerice, vatrostalnu zdjelu), poklopite i ostavite dva sata u zamrzivaču dok se uz rub ne počnu stvarati kristalići.
Zamrznuti rub promiješajte vilicom pa ostavite jagode još 30 minuta u zamrzivaču. Zaleđeni gornji sloj ponovno postružite vilicom. Ponavljajte ovaj postupak dok ne dobijete čvrstu, kristalnu konzistenciju.
Izmiksajte slatko vrhnje s vanilin šećerom pa ga rasporedite u desertne čaše. Sorbet istružite vilicom i stavite na šlag. Po želji, u svaku čašu za ukras stavite po jednu jagodu i sorbet pospite šećerom u prahu.