Jogurt kocke s malinama
Sastojci:
- 1 i 1⁄2 šalica brašna
- šalica šećera
- šalica jogurta
- 1⁄2 šalice ulja
- 1⁄2 vrećice praška za pecivo
- limunova korica
- 125 g malina
Priprema:
Korak 1: Pjenasto izmiješajte žumanjke sa šećerom. U drugoj zdjeli istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka. Zatim dodajte jogurt, ulje, brašno s praškom za pecivo i naribanu koricu limuna.
Korak 2: Sve izmiješajte i na kraju kuhačom lagano umiješajte tučeni snijeg. Zagrijte pećnicu na 200° C.
Korak 3: Premažite lim za pečenje maslacem i pospite brašnom. Izlijte smjesu, posložite po vrhu maline i pecite oko 25 minuta.
Savjet: Skuhajte sirup od šalice šećera i dvije šalice vode. Želatinu potopite s 2 žlice vode, ostavite da nabubri i rastopite na laganoj vatri. Maknite sirup s vatre, umiješajte želatinu i propasirane maline te prelijte po kolaču.
Ljetne košarice
Sastojci:
- prhko tijesto: 200 g brašna, 85 g šećera u prahu, 55 g mljevenih badema, 115 g maslaca, žumanjak, žlica mlijeka
- nadjev: 400 g grčkog jogurta, 60 g šećera u prahu, 200 g malina
Priprema:
Korak 1: Prosijte brašno i šećer, umiješajte mljevene bademe, dodajte maslac i izmiješajte mrvičastu smjesu. Umiješajte žumanjak i mlijeko, pa prstima oblikujte tijesto, zamotajte i stavite u hladnjak pola sata.
Korak 2: Na pobrašnjenoj radnoj površini razvaljajte tijesto i njime obložite kalupe za tortice ili košarice. Izbodite tijesto na dnu, te utisnite komad folije na svaku torticu tako da prekrije svaki kalup. Pecite u zagrijanoj pećnici na 180°C, oko 10 minuta, maknite foliju i pecite još oko 5 minuta.
Korak 3: Premjestite na žičanu rešetku i ostavite neka se ohlade. Maline pasirajte štapnim mikserom, protisnite kroz gusto sito od koštica i umiješajte u jogurt sa šećerom u prahu. Sve dobro izmiksajte i stavite po žlicu nadjeva u pečene košarice.