Zanima vas ova tema? Onda pročitajte i ovaj članak: Jela u ekspres loncu: Isplati li se kupiti i kako u njemu kuhati
Uz pomoć ovih savjeta smanjite količinu svog biootpada i uživajte u korisnim i finim proizvodima koji će iz njega proizaći.
Svijeće sa životinjskim masnoćama
Životinjska mast koristi se za pečenje kukuruznog kruha, za 'podmazivanje' tave prije pečenja, ali i izradu sapuna i svijeća.
Da biste od ostataka životinjske masnoće napravili svijeću, kuhajte svinjsku ili goveđu mast na niskoj temperaturi na štednjaku ili nekoliko sati u loncu s posudom s malo vode. Uklonite krute tvari koje plivaju na vrhu, a zatim preostalu tekućinu ulijte u staklenku. Stavite fitilj u staklenku i voilà: Imate savršenu svijeću koja vam, bez brige, neće mirisati na meso.
Boje na bazi biljaka
Ljuske od luka, vrhovi od cikle, krajevi mrkve, kore jabuke, avokada te vrećice čaja mogu se koristiti kao prirodne boje. One su manje zasićene, ali daju ugodno prigušene nijanse. Koštice avokada daju blago žuti ton, a čaj od hibiskusa daje prigušeno crvenu boju. Čak se može koristiti i voda u kojem se kuhao crni grah. Od njega se dobije svijetlo plava boja
Postupak bojenja zahtijeva pripremu koncentriranog 'čaja' iz odabranih sastojaka, a zatim bojanje prirodne tkanine, poput pamuka, lana ili vune. Da biste to učinili, trebat će vam lonac i motiv koji fiksira boju na mjestu. Ljudi obično kupuju alum (stipsa u prahu), mada druga rješenja uključuju i kuhanje u loncu zajedno sa starim noktima. Da, starim noktima, zato je bolje da taj lonac ne koristite za ništa drugo osim za bojenje.
Vrtlarski materijal
Simon Perez, koji je razvio recepte za 'Future Food Today', kuharicu za održivu prehranu, predlaže da se zdrobljene ljuske jaja pomiješaju s vodom kako bi biljkama pojačale dozu kalcija i magnezija, dok talog kave direktno na tlo daje dušik.
Preporučuje se i sušenje pilećih kostiju u dehidratoru ili u pećnici na niskim temperaturama, a zatim mljevenje istih u koštanu smjesu (također ih možete izmrviti čekićem). Rezultat je gnojivo bogato fosforom, jednom od osnovnih biljnih hranjivih sastojaka.
Yolanda Gonzalez, stručnjakinja za urbanu poljoprivredu, rekla je da se luk najlakše regenerira, a sve što trebate učiniti je odsjeći ga jedan centimetar od korijena i ostaviti ga u čaši vode.
Voćni kokteli
Nakon kuhanja kave, Claire Sprouse ne baca talog već napravi, ono što ona naziva, 'staro-pivo'. Gorka razrijeđena tekućina nije nešto što bi nužno željeli piti, ali u kombinaciji s jednakim udjelom šećera ona postaje sirup idealan za martini espresso ili antique koktel.
Sprouse u svom kafiću radi koktele od kuhinjskih ostataka, a napitci sadrže sirup od banane, od kore od ruma, limete ili naranče. Ljudi su od davnina pretvarali ostatke voća u napitak. 'Tepache' je, primjerice, fermentirani meksički napitak izrađen od kore ananasa, jednostavan je za napraviti i vrlo ukusan.
I kore limuna mogu dati ukusan napitak jer sama ljuska ima svoj okus i aromu. Skupljene kore položite u zdjelu, pospite ih šećerom i ostavite da stoje pokrivene na jedan dan ili nekoliko njih. Šećer će iz kore izvući citrusno ulje iz kore, što će rezultirati svijetlim sirupom idealnim za koktele. U sirup stavite i malo soka od citrusa (ako ga imate, a vodu, ako nemate), a zatim stavite votku i pospremite u hladnjak kako biste joj produljili rok trajanja, piše The New York Times.
Zanima vas ova tema? Pročitajte onda i ovaj članak: Chef Ramsay otkrio je 6 čestih pogreški kod pripremanja riže
POGLEDAJTE VIDEO: #ZAJEDNO24SATA - kuhar Ivan Pažanin: