Radio sam kao kuhar u restoranu. Svaki dan je bio vrlo stresan i nepredvidiv. Zadnjih nekoliko godina počeo sam gubiti motivaciju i volju za kuhanjem te sam rekao sebi da moram nešto promijeniti i krenuti dalje s onim što mi je zadovoljstvo raditi i gdje se osjećam opušteno, a to je definitivno kuhanje, samo u drugačijim okolnostima. U tom trenutku rodila se ideja o kuhanju kod klijenata doma, kaže nam osobni kuhar Nenad Kralj (35) iz Zaboka, koji je ove godine dao otkaz i u svibnju pokrenuo tvrtku simpatičnog naziva Rent a Kralj.
POGLEDAJTE VIDEO: Nenad Kralj osobni je kuhar
- Imao sam možda svega 500 kuna na računu, ali to me nije spriječilo. Rekao sam sve ili ništa. Moram probati. Imao sam veliku podršku prijatelja koji su mi pomogli kod pokretanja obrta i dobivanja poticaja - kaže veseli Nenad koji nas je prigodno dočekao s finim blagdanskim specijalitetima - mariniranom ribom u citrusima, porchettom na kremi od koromača i celera s pečenim povrćem i tartom s kremom od vanilije i gelom od kruške.
Nenad je dugogodišnje iskustvo stjecao u restoranima u Zagrebu i na Jadranu, ali i u inozemstvu. U Njemačkoj je radio u Hamburgu u jednom restoranu, ali se zbog pandemije i zatvaranja vratio u Zagreb.
Na ideju da ljudima u toplini njihova doma ponudi pravi food experience došao je uz malo istraživanja, ali i kroz razgovor s prijateljima. Uvijek se osjećao zadovoljno kad bi im pripremao večeru za rođendane i druge prigode. Malo je razmišljao i došao na ideju da takav gušt pretvori u posao - i nije požalio.
Zatim se sastavlja jelovnik. U uslugu ulazi kupovina namirnica, serviranje i čišćenje nakon kuhanja. Najčešće odlazi u nabavu na tržnicu, a omiljen je među kumicama na zagrebačkom Dolcu, gdje ga već dobro poznaju.
- Kažu mi: 'Čekaj mali, imam ti svježe i najbolje', a ja naravno sve dobro pregledam jer me se teško može zeznuti - kaže dodajući kako najviše voli surađivati s lokalnim dobavljačima te mu je bitna kvaliteta namirnica, a kaže da ni ljudi koji ga angažiraju za kuhanje nisu daleko od takvog razmišljanja.
- To bude show! Jednom prilikom cure su bile vesele i skinule su mi majicu pa sam ostao samo u pregači i tako posluživao desert. Bilo je stvarno smiješno i za tren sam postao skoro pa goli kuhar - smije se Nenad dok završava blanširanje povrća te s velikim žarom i preciznošću pazi na svaki detalj.
Ono prema čemu posebno gaji strast je priprema peciva i kruha od kiselog tijesta, što je također dio ponude. Od ostalih jela obožava pripremati street food hranu - tapase, tacose i burgere.
- Ljudi su sve više zainteresirani i sve je više upita. Svaki dan mi je novi izazov i stalno učim nešto novo te je dobar osjećaj raditi ono što me veseli - zaključuje Kralj.
Ceviche (marinirana riba u citrusima) (za 4 osobe)
Broj osoba: 4
Sastojci: 2 naranče, koromač 80 g, šalota ili ljubičasti luk 80 g, Jalapeño 50 g (ili čili po izboru), crvena svježa paprika 80 g, sol 10 g, prstohvat papra, žlica maslinova ulja
Porchetta na kremi od koromača i celera s blanširanim povrćem
broj osoba: 4-5
Sastojci: svinjsko carsko meso s kožom 2 kg, žlica mediteranskog suhog začina, prstohvat češnjaka u granulama, 20 g soli, papar, 1 dcl maslinova ulja, kuharska špaga za vezanje
Tart s kremom od vanilije i gelom od kruške
Za kalup promjera 18 cm
Sastojci za tijesto: glatko brašno 350 g, mljeveni bademi 50 g, šećer u prahu 125 g, maslac 180 g, 1 jaje, prstohvat soli
Priprema: Sve suhe sastojke za tijesto dodati u zdjelu. Dodati hladan maslac narezan na kockice i miksati nastavkom za tijesto oko 5 minuta ili sve dok tijesto ne postane poput pijeska. Dodati 1 jaje i nastaviti miksati sve dok se tijesto ne sjedini. Tijesto zamotati u prozirnu foliju i staviti u frižider na sat vremena.
Krema od vanilije: punomasno mlijeko 750 ml, šećer 150 g, žumanjak 6 kom, brašno 80 g, maslac 70 g
Gel od kruške: 750 g krušaka, listići želatine 6 g, šećer 30 g, voda 100 ml, aroma vanilije, čajna žličica ili mahuna vanilije
Priprema: Kruške oprati i oguliti. Pola količine krušaka rezati na sitne kockice te staviti sa strane za kasnije, a pola količine samo očistiti od sredine te blendati u blenderu s vodom do glatke teksture. U dublji lonac dodati dobivenu kašu od krušaka, šećer, vaniliju i kruške koje smo rezali na kockice. Sve skupa kuhati na srednje jakoj vatri 10-15 minuta ili dok kockice krušaka ne budu mekane. Listiće želatine staviti u hladnu vodu i pustiti da potpuno omekša, želatinu dodati u smjesu od krušaka, promiješati. Sve dobro ohladiti (nekoliko sati u frižideru dok kruške ne postanu kao gel). Kad se smjesa dobro ohladila, silikonskom špatulom dobro promiješati smjesu te je onda spremna za korištenje. Na prhko tijesto dodati kremu od vanilije te ravnomjerno podijeliti po cijeloj površini, isto tako napraviti i s gelom od kruške, ravnomjerno podijeliti na kremu od vanilije. Za kraj tart ukrasiti tučenim vrhnjem.
POGLEDAJTE KAKO SE MASTERCHEF ŽIRI SNAŠAO U KUHARSKOM IZAZOVU: