To je to što me zanima!

Osnovni recept za grah varivo, salatu, na tavče i s kobasicama

Ako koristite suhi grah najbolje ga je namočiti u vodu i ostaviti preko noći. Tako će mu trebati manje da se skuha dok je ekonomičnije rješenje grah iz konzerve
Vidi originalni članak

U pripremi grah variva  najvažnije je suhi grah namočiti u posudi s vodom i ostaviti ga preko noći. To će omekšati opnu, grah će se brže skuhati, a spriječit će i osjećaj nadutosti. Namakanjem se udio neprobavljivih šećera, oligosaharida, smanjuje pa ih tijelo lakše probavi. Također, umjesto suhog graha možete upotrijebiti i grah iz konzerve kojem prethodno namakanje nije potrebno.

Varivo od graha

Sastojci: 60 dag graha, mrkva, dvije glavice luka, tri češnja češnjaka, peršin, žličica slatke mljevene paprike, sol, papar i 20 dag slanine. 

Priprema: Grah namočite preko noći kako bi omekšao. Nasjeckajte luk, slaninu i mrkvu dinstajte na laganoj vatri dok luk ne požuti. Nakon toga dodajte grah i prelijete vodom tako da ga prekriva. Kuhajte oko dva sata na umjerenoj vatri, a pri kraju dodajte zapršku i miješajte. Ako koristite grah iz konzerve, vrijeme kuhanja je upola kraće, dovoljno vam je sat vremena. 

Zapršku napravite od druge glavice luka, nasjeckanog češnjaka, slatke mljevene paprike i par žlica juhe u kojoj se grah kuhao. Dodajte je pri kraju kuhanja i promiješate. 

Grah s kobasicama 

Sastojci: 60 dag graha, 2 glavice luka, mrkva, tri češnja češnjaka, kobasice, sol, papar, lovorov list, slatka mljevena paprika, brašno i voda. 

Priprema: Nasjeckajte luk, dodajte mrkvu, sol, papar, lovor list i češnjak te dinstajte na laganoj vatri. Nakon toga dodajte vodu tako da prekrije grah. U posebnoj tavi popržite kobasice koje ste prethodno narezali na kolutove i ubacite u grah. Kuhajte dva sata do dva i pola sata na umjerenoj vatri, a ako je grah iz konzerve dovoljno je i sat vremena. Pred kraj na ulju popržite brašno i mljevenu papriku, pa zapršku dodajte u grah da bi se zgusnuo. 

Grah salata

Sastojci: 30 dag graha, glavica luka, ocat, sol, papar i bučino ulje. 

Priprema: U lonac stavite grah koji ste prethodno namočili, prelijte vodom i kuhajte oko sat vremena. Ako koristite grah iz konzerve dovoljno ga je kuhati 10 minuta. Ocijedite grah, pustite da se ohladi i potom dodajte sol, papar, ocat i bučino ulje. Promiješajte i grah salate je spremna za posluživanje. 

Gravče na tavče

Sastojci: 60 dag graha, mrkva, dvije glavice luka, češnjak, sjeckani peršin, žličica mljevene slatke paprike, žlica koncentrata rajčice, 20 dag slanine, sol i papar. 

Priprema: Nasjeckajte luk i dodajte mrkvu rezanu na trakice te dinstajte dok luk ne postane zlatnožute boje. Dodajte češnjak, slaninu rezanu na kockice, koncentrat rajčice, mljevenu slatku papriku i kuhajte na laganoj vatri. Ulijte malo vode, dodajte soli, papra i peršina, ubacite kuhani grah te miješajte. Za pripremu suhog graha treba vam sat vremena kuhanja na umjerenoj vatri, dok grah iz konzerve ne trebate kuhati. 

Nakon toga mješavinu stavite u keramičku ili zemljanu posudu i pecite oko 45 minuta na 200 °C. 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • ryba 17.05.2014.

    Sad vidjeh da je preporuka 10 minuta kuhanja graha iz konzerve za grah salatu!!!! Rekla bih da autorica nikada u životu nije napravila salatu od graha iz konzerve, a vrlo je upitno i da li je ikada išta skuhala. Prepisivačina!

  • ryba 17.05.2014.

    Pa dobro...tko ovo piše? Da li autor zna kako će izgledati grah iz konzerve nakon 1 sata kuhanja???? Grah u konzervi je uvijek kuha, najčešće i prekuhan.

  • marijaterezija2 25.04.2013.

    Sviđaju mi se osnovni sastojci iako mi je normalno kuhati prema ukusu i željama obitelji, ali grah salata sa bučinim uljem je varno specijalitet

Komentiraj...
Vidi sve komentare