To je to što me zanima!

Osjetljivost na laktozu: Grčevi 20 minuta nakon čaše mlijeka

Što se smije jesti? Kod intolerancije na laktozu često se mogu jesti mliječni proizvodi s niskom razinom laktoze poput kravljeg sira, koji većini ljudi ne smeta
Vidi originalni članak

Uzrok intolerancije na laktozu je nedostatak laktaze, enzima koji je potreban za razgradnju laktoze, koji se kod čovjeka prirodno nalazi u sluznici i tankom crijevu. Ako ga ima premalo, ili uopće nema, molekule laktoze nerazgrađene dolaze do debelog crijeva i tu ih bakterije iz debelog crijeva pokušavaju razgraditi kroz proces fermentacije, što dovodi do stvaranja plinova i nadutosti te grčeva.

U težem slučaju mogu se javiti povraćanje i proljev. Stoga ako se svaki put kad popijete čašu mlijeka u roku od 20-ak minuta do dva sata jave bol i grčevi u trbuhu, zatim osjećaj mučnine, nadutost i plinovi, velika je vjerojatnost da patite od intolerancije na laktozu, odnosno da vaš organizam ima problema s probavljanjem mliječnog šećera.  

Za razliku od alergije na mlijeko, koja se javlja zbog toga što imunološki sustav reagira na proteine iz mlijeka, i najčešće se javlja kod djece, osobito dojenačke dobi, te ih prati cijeli život, netolerancija na laktozu češće se javlja kod adolescenata i odraslih i često je privremena, odnosno problem se nakon određenog vremena može značajno ublažiti, pa i potpuno povući.

- Kod alergije na mlijeko jedino je rješenje da se ono potpuno izbaci iz prehrane te koriste zamjene, kao što su bademovo mlijeko ili zobeni napitak, na primjer, dok se kod netolerancije na laktozu puno može postići strpljivim testiranjem. Izbjegavati treba samo proizvode koji sadrže veću količinu laktoze, pri čemu svatko za sebe mora odrediti koji mliječni proizvodi i u kojoj količini mu smetaju - kaže nutricionistica Sandra Marić Bulat. 

Da bismo se pravilno testirali, najprije iz prehrane treba u potpunosti izbaciti namirnice koje sadrže laktozu, i to najmanje na tri mjeseca. Zatim se mogu uvoditi male količine namirnica koje sadrže malu količinu laktoze, pa pomalo povećavati količinu dok ne utvrdimo koja nam količina određene namirnice izaziva probleme. 

- Upravo takvim postupnim vraćanjem laktoze u prehranu podnošljivost laktoze se često i poveća, pa čak i dođe do potpune tolerancije - kaže Marić Bulat. 

Imajte na umu da je svaki organizam različit te da netko može imati problema i nakon nekoliko gutljaja mlijeka dok drugima malo mlijeka u kavi neće smetati. 

- Imate li problema s tolerancijom laktoze, najjednostavnije je ipak mlijeko potpuno izbaciti iz prehrane, dok se često bez problema mogu koristiti mliječni proizvodi kod kojih je razina laktoze manja. Tako je sa svježim kravljim sirom, koji većini ljudi ne smeta. Mnogi bez problema mogu jesti i kozji sir, koji sadrži manju količinu laktoze, kao i jogurt ili kefir - kaže nutricionistica.

U tom slučaju, dodaje, ne treba strahovati od mogućeg manjka vitamina D i kalcija zato što ne pijemo mlijeko, niti treba razmišljati kako ih nadoknaditi kroz prehranu ili dodatke prehrani. 

- Naprotiv: vitamin D topiv je u mastima i najviše ga možemo unijeti kroz zdrave masnoće, kao što su maslinovo ili laneno ulje. A čaša jogurta ili svježi sir sadrže dvostruko više kalcija u odnosu na istu količinu mlijeka i na taj su način vredniji od mlijeka - kaže. 

Naučite razlikovati intoleranciju i alergiju intolerancija na laktozu:

Intolerancija na laktozu:

  • često bol i grčevi u trbuhu nakon što ste konzumirali namirnice koje sadrže laktozu
  • često nadutost i plinovi, odnosno vjetrovi
  • često mučnina
  • rijetko potreba za povraćanjem i teži proljevi 

Alergija na mlijeko:

  • može se javiti osip na koži
  • simptomi slični kao i kod intolerancije: bol u želucu, mučnina, povraćanje ili proljev
  • simptomi slični rinitisu: curenje nosa, kihanje, a nerijetko i astma

Do dijagnoze uz izdisajni test, krvne pretrage te uz endoskopiju 

Dijagnoza za intoleranciju najčešće se donosi na temelju izdisajnog testa, mjerenja količine vodika u dahu nakon što smo konzumirali laktozu. Druga mogućnost detektiranja tog problema su krvne pretrage te endoskopija. Alergija na mlijeko utvrđuje se standardnim kožnim testovima na određene alergene.

Oprez! Laktoze ima u lijekovima, umacima i kruhu

Osim u mlijeku i mliječnim proizvodima, laktoze ima u hrani koja sadrži škrob (neke vrste kruha, žitarica i krekera, tjestenina i tijesta za pizzu). Pripazite i na kupovne umake na bazi vrhnja: većina ih sadrži laktozu. Mnogi preljevi za salate sadrže malo mlijeka, što također može smetati. Problem može biti i u vrhnju za kuhanje, nekim kupovnim kremastim juhama, pudingu, sladoledu i zamrznutom jogurtu. Laktozu mogu sadržavati i neke vrste lijekova, pa liječnika upozorite da patite od netolerancije.

Pazite na kalcij: Više lisnatog povrća, sezama...

Ljudi koji imaju većih problema s intolerancijom na laktozu i moraju izbjegavati većinu mliječnih proizvoda, moraju paziti da kroz prehranu osiguraju eventualni manjak kalcija. Pojačajte unos zelenog lisnatog povrća, sezama, orašastih plodova i sušenog voća te svježeg sira. 

Idi na 24sata

Komentari 10

  • VIP loža 19.05.2016.

    Odrasli ljudi ne trebaju puno mlijeka.

  • montello 17.05.2016.

    uvijek pijem mlijeko z bregov i najzdravije mlijeko.mlijeko zdravlje

Komentiraj...
Vidi sve komentare